Томас Кенингтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Томас Кенингтън
английски художник
Thomas Benjamin Kennington - Orphans.jpg
Роден
Починал
Лондон, Великобритания

Националност Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия великобританец
Кариера в изкуството
Стил живопис
Повлиян Бартоломе Мурильо
Семейство
Деца Ерик Кенингтън
Томас Кенингтън в Общомедия

Томас Бенджамин Кенингтън (на английски: Thomas Benjamin Kennington) е английски художник портретист в жанра на социалния реализъм. Основател е на New English Art Club (NEAC) и the Imperial Arts League.

Живот и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Kennington е роден в Гримсби в Линкълншир. Обучението си в изкуствата получава в Ливърпулската художествена школа (Liverpool School of Art) (където печели златен медал), в Кралския колеж по изкуствата (Royal College of Art) в Лондон и в Академия Жулиан (Académie Julian) в Париж, където учи при Уилям Адолф Бугеро и Robert-Fleury[1]. По-късно той се премества в Челси в Лондон [2].

В периода 1880–1916 прави изложби в Кралската академия (Royal Academy), Лондон, а също така редовно показа работата си в Кралското общество на британските художници (Royal Society of British Artists) в Suffolk Street и галерия Grosvenor[3]. Член основател е и първи секретар на New English Art Club (от 1886). Основава и изкуствата Императорска лига на изкуствата (Imperial Arts League), чиято заявена цел е да „защитава и насърчава интересите на художници и да информира, консултира и подпомага ....“ [4] Печели бронзов медал в Exposition Universelle през 1889 г. [2]

Кенингтън стана известен не само с идеализираните си картини на домашни и всекидневния сцени от живота, но и с неговата работи в областта на социалния реализъм. Картини като „Сираци“ (1885), „Вдовец и сирачета“ (1885), „Бездомник“ (1890) и Щипка бедност (1891) изобразяват суровата реалност на живота за бедните във Великобритания по начин, който силно въздейства на емоциите на зрителя. Предполага се, че е бил повлиян от испанския художник Мурильо (1618–1682), чиято работа също изобразява децата на улицата. Рисува в масло и акварел[2].

Кенингтън умира в Лондон на 10 декември 1916 г. Синът му Ерик Кенингтън (Eric Kennington) е също забележителен художник, илюстратор и скулптор.

Портрети[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Edward Tyas Cook. A Popular Handbook to the Tate Gallery etc (Reprint, Elibron Classics, 2006) p. 181.
  2. а б в Biography Thomas B. Kennington Архив на оригинала от 2011-08-15 в Archive.is (LARA – London atelier of representational aret)
  3. Thomas B. Kennington (Tate online).
  4. The Artists' League of Great Britain (formerly the Imperial Arts League (The National Archives (United Kingdom)).