Томас Кромуел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Томас Кромуел
Thomas Cromwell
английски държавник

Роден
1485 г.
Починал
28 юли 1540 г. (55 г.)
Лондон, Англия
ПогребанВеликобритания

РелигияКатолическа църква
англиканство
НаградиОрден на жартиерата
Томас Кромуел в Общомедия

Томас Кромуел, първи граф на Есекс, (на английски: Thomas Cromwell, 1st Earl of Essex) е английски държавен деец, участва в парламента и правителството по времето на крал Хенри VIII.

Първоначално търговец, Кромуел обикаля Италия и Холандия, но през 1513 г. се връща в Лондон и става адвокат. Благодарение влиянието на кардинал Уолси, през 1523 г. Кромуел е избран за член на Парламента и съумява да съхрани положението си и след падането на кардинала.

Хенри VIII назначава Кромуел за канцлер (1533), държавен секретар (1534) и накрая за главен викарий по църковните дела. Кромуел гледа на Реформацията, чието осъществяване му е възложена от краля, повече като на политическо, отколкото на църковно дело. През 1539 г. с цел да свърже Англия с немските протестанти, убеждава краля да се ожени за принцеса Ана Клевска.

Интригите на католическата партия, водена от херцог Норфолк и епископ Гардинър водят до разрив в отношенията на Кромуел с краля, за което спомага и неособено добрият външен вид на Ана Клевска. Всичко това води до падането му от власт, след което е осъден за държавна измяна и ерес, и екзекутиран.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]