Томас Мор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Св. Томас Мор
английски политик
Св. Томас Мор 
Роден: 7 февруари 1478 г.
Починал: 6 юли 1535 г. (57 г.)

Томас Мор (на английски Thomas More) е английски юрист, писател и политик. Още приживе той печели репутация на водещ хуманист и заема различни обществени длъжности, включително тази на лорд-канцлер от 1529 до 1532. Мор създава думата „Утопия“, името на въображаема островна държава, описана в едноименната му книга (1516). Той е запомнен и със своето принципно противопоставяне на желанието на крал Хенри VIII да оглави Англиканската църква – позиция, която прекъсва политическата му кариера и довежда до екзекуцията му чрез разчекване като предател.

През 1935 Томас Мор е канонизиран от Пий XI, тогавашният папа на Католическата църква.

„Утопия“[редактиране | редактиране на кода]

В книгата „Утопия“, Мор описва въображаем остров като място със съвършената социална, правна и политическа система.

Томас Мор с трактата си „Утопия“ критикува социалните порядки на своето време. На тогавашната действителност той противопоставя идеалния строй на острова „Утопия“, където няма частна собственост. Земята и всички средства за производство принадлежат на държавата, която е федерация от градове. Всички хора са заети с трудова дейност. От физически труд се освобождават само онези лица, притежаващи изключителни умствени способности и занимаващи се с научна работа.

Мор предлага проект на комунистическата форма на организация на трудовата дейност. Социалната структура на обществото започва със семейството и завършва с града. На висока почит е образованието на децата. Жените имат равни права с мъжете. Подобно на Платон („Държавата“) изисква ликвидиране на собствеността на отделните индивиди в полза на държавата, религиозна толерантност, възможния минимум религиозни догми и предаване на младежта и нейното възпитание в ръцете на духовенството. Утопийците живеят в условия на равенство в труда, липса на противоположност между града и селото, между умствения и физическия труд при демократично управление.

Томас Мор мечтае преминаването към новия строй да се осъществи по мирен път. Мор защитава католицизма и върховната власт на папата, обявява се против лутеранците и отказва да признае краля за глава на църквата. Обвинен в държавна измяна, той е екзекутиран през 1535 г. по заповед на Хенри VIII.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Открийте още информация за Томас Мор в нашите сродни проекти:

Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)
Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)