Томислав Дончев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Томислав Дончев
български политик
Tomislav Donchev 2017-11-20 (cropped).jpg
Роден

Националност Flag of Bulgaria.svg България
Образование Великотърновски университет
Политика
Образование Великотърновски университет
Професия Учител, журналист, консултант
Партия ГЕРБ (от 2010)
Министър по управление на средствата от Европейския съюз
18 март 2010 – 13 март 2013
7 ноември 2014 –
Народен представител
XLII НС   
Заместник министър-председател
7 ноември 2014 –
Томислав Дончев в Общомедия

Томислав Пейков Дончев е български философ, журналист и политик от политическа партия ГЕРБ, заместник министър-председател, министър по европейските фондове и икономическата политика в кабинета „Борисов 2“ (2014 – 2017) и заместник министър-председател в кабинета „Борисов 3“.

Той е кмет на Габрово (2007 – 2010), министър по управление на средствата от Европейския съюз в кабинета „Борисов 1“ (март 2010 до март 2013), народен представител в 42-рото Народно събрание (май 2013 до август 2014) и член на Европейския парламент от групата на Европейска народна партия (ЕНП).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход, образование и работа[редактиране | редактиране на кода]

Томислав Дончев е роден на 6 август 1973 година в град Габрово, България. През 1991 година завършва математическата гимназия в Габрово, а през 1997 година получава магистърска степен по философия във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (ВТУ). Завършва и втора специалност по журналистика. В периода 1997 – 1999 година работи като учител в Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в град Велико Търново, където преподава психология, логика, етика и философия. Между 1999 – 2000 година е редактор в „Радио Габрово“ /радиоточка/ Габрово/. В този период (през 1998 г.) специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша. През 2001 г. специализира „Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми“ в Института „НЕГЕВ“, Израел.[1]

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2001 – 2004 година работи като изпълнителен директор на организацията Високотехнологичен бизнес инкубатор в Габрово. В този период подготвя и управлява десетки проекти в сферите на регионалното развитие, икономическото развитие, образованието и социалната сфера. Дончев е член на екипа „Експертни анализи“ към Института „Отворено общество“, разработил Регионалния план за развитие на Северозападен район за планиране (възложено след процедура по Закона за обществени поръчки с възложител Министерство на регионалното развитие и благоустройството). Членува и в работната група към Министерство на финансите, разписала правилата за разпределение на средствата от Европейските фондове в България. Дончев е бил и независим консултант и лектор в сферите: „Подготовка и управление на проекти“, „Планиране и стратегическо управление“, „Системи за оценка и текущ контрол“. Обучавал е представители на общини, областни администрации, училища, НПО, фирми в над 20 населени места на страната. През 2006 година получава магистърска степен по стопанско управление от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (ВТУ).

В периода 2004 – 2007 работи като програмен директор в Института по „Отворено общество“, където ръководи звеното за подготовка и управление на проекти по европейски програми. Под прякото му ръководство са спечелени международни проекти в социалната сфера и регионалното развитие на обща стойност 1 500 000 лева; работи в партньорство с редица утвърдени европейски консултантски фирми от Германия, Великобритания, Холандия, Италия, Словакия. Бил е също така и член на Българската асоциация по управление на проекти.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

През ноември 2007 година Дончев е избран за кмет на Габрово от листата на ПП ГЕРБ. Печели убедително на втория тур срещу Николай Григоров с 65,51%. Основен приоритет в работата му като кмет е привличането на външно финансиране и разработването на качествени проектни предложения, с които Община Габрово се утвърждава като един от най-успешните бенефициери в България по отношение на усвояване на европейските средства във всички сфери на социално-икономическия живот. Само за две години са подготвени 21 проектни предложения, от които 19 са получили финансиране.

От 18 март 2010 е избран за министър без портфейл, отговорен за управлението на средствата от Европейския съюз в кабинета „Борисов 1“.[2]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Женен е и има един син.[3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Бележки[редактиране | редактиране на кода]