Томислав Караджич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Томислав Караджич
Роден

Томислав Караджич (на сръбски: Томислав Караџић или Tomislav Karadžić) е сръбски бизнесмен и бивш президент на Футболния съюз на Сърбия (от 2008 до 2016 г.).[1] Преди това е президент на ФК „Партизан“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Караджич е роден на 10 февруари 1939 г. в село Петница, община Шавник, Кралство Югославия (днес Черна гора).

От 2005 до 2006 г. e президент на Футболната асоциация на Сърбия и Черна гора. Преди това в продължение на 18 години е президент на регионалната футболна асоциация на Войводина.

На 25 септември 2007 г. Караджич става президент на ФК „Партизан“, Белград. Успоредно с това Караджич запазва поста си във Футболния съюз на Сърбия като заместник на президента Звездан Терзич. През март 2008 г. Терзич бяга от страната, след като е обвинен в присвояване на средства за трансфер на играчи и Караджич поема ролята му на президент на Футболния съюз. През лятото на 2008 г. се провеждат избори за президент на организацията, които той печели.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Женен е за съпругата си Джина, има три деца и петима внуци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tomislav Karadžić za RTS: Derbi sa publikom! // Radio Television of Serbia, 23 September 2008. Посетен на 9 December 2011.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tomislav Karadžić в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​