Тони Димитрова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тони Димитрова
българска певица
28 август 2016 г.
Родена
10 януари 1963 г. (61 г.)
Музикална кариера
Стилпоп музика
Инструментивокал
Гласмецосопран
Активностот 1990 г.
Лейбъл„СтефКос Мюзик“

Антоанета Димитрова Петкова, по-известна с артистичния си псевдоним Тони Димитрова, е българска поп певица.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Тони Димитрова е родена на 10 януари 1963 г. в град Бургас, но едва през 1977 г. заживява там. Преди това израства в с. Звездец (родното място на баща ѝ;), след това в Сливен. Баща ѝ е военен, майка ѝ – учителка; има и брат, Йордан, който е с 4 години по-голям от нея. Той умира на 7 ноември 2020 г. след тежко боледуване от COVID-19. Завършва гимназия в гр. Бургас и след това изкарва курсове по машинопис и стенография в Стара Загора. Благодарение на курсовете започва да работи като машинописка в общинската администрация на града. Никога не е предполагала, че ще се занимава с музика – най-вече заради ниския си дрезгав глас. Дори я изключват от училищния хор заради шумове в гласа. След няколко години работа като машинописка, се отказва от тази работа и започва да се занимава сериозно с музика. През 1988 г. приятелка я завежда в самодейна група и я харесват да пее с тях по заведения. След 3 месеца си купува първия микрофон. С него излиза за първи път на сцена в Слънчев бряг.

Кариера като певица[редактиране | редактиране на кода]

След като изоставя работата си на машинописка през 1990 г., Тони започва да пее в заведения в Бургас. През 1995 година се явява на конкурс, организиран от Ева и Гого от популярната през 70-те години на ХХ в. група „Тоника“. В журито на конкурса е Стефан Диомов, който търси хора за попълнение на тогавашната група „Горещ пясък“. Още на следващия ден ѝ правят пробни записи в студио „Горещ пясък“ и през януари 1996 година е назначена за солистка на оркестъра. С това започва кариерата ѝ на професионална певица.

През лятото на 1996 година участва в конкурса „Бургас и морето“, където ѝ е присъдена 3-та награда за песента „Ах, морето“, превърнала се във визитна картичка на певицата. Тя влиза в първия ѝ самостоятелен албум „Ах, морето“, издаден през 1997 година. През 1999 година издава албума „Как си, Тони?“, а през 2001 година следва нов албум – „Съмва се“. От него с най-голям успех се ползват дуетът с Орлин Горанов – „Още те обичам“, „Малка водка с портокалов сок“, „Бургас и момчето“. Още на следващата 2002 година успява да издаде нов албум „Тони Димитрова – дуети“, който включва дуети с Веселин Маринов, Орлин Горанов, Георги Найденов – Гого, Пламен Ставрев, Васил Найденов. Сред най-успешните ѝ дуети е песента „За кой ли път“ с Борис Гуджунов.

През 2003 година са издадени компилациите „Сребърна колекция 1“ и „Сребърна колекция 2“. Открояват се хитовете: „Ах, морето“, „Веднъж се живее“, „Старият капитан“, „За тебе хората говорят“, „Балкански синдром“, „Приливът на любовта“ (с Жан Шейтанов), „За кой ли път“, „Още те обичам“, „Между два сезона“, „Малка водка с портокалов сок“, „Бургас и момчето“, „Съмва се“, „Чаша кафе“ (с Пламен Ставрев).

През 2004 година излиза четвъртия студиен албум „Made in Burgas“ с хитовете: „По пътя“, „Бавната река“, „Нито ден е, нито вечер“.

През 2005 година е издадена компилацията „Най-доброто досега“, която съдържа утвърдените хитове: „За тебе хората говорят“, „Балкански синдром“, „Там, край бавната река“, „Още те обичам“, „Малка водка с портокалов сок“, „За кой ли път“, „Чаша кафе“, „Нито ден е, нито вечер“ и „Ах, морето“.

През 2007 година Тони Димитрова издава петия си студиен албум „Обещания“ с хитовете: „Обещания“, „Тръгвай, щом решил си“, „Песента на щурците“, „Сахара блус“, „Say you would“ и „Шепа пепел, две сълзи“.

През есента на 2010 година Тони Димитрова участва във „Великолепната шесторка 2“ – риалити шоу, известно с благородната си кауза – да подсигури приемни семейства на много изоставени по домовете деца. Участва в дует с известния български артист Светослав Пеев.

През 2011 година Тони Димитрова издава шестия си студиен албум „Добър вечер, добър ден“ с хитовете: „Добър вечер, добър ден“, „Първите две сълзи“, „Дрийм танго“, „Когато си с мен“, „Там, където те има“, „Есен в Бургас“, „Лятно кино“, „Идват старите приятели“.

През есента на 2017 година Тони Димитрова стартира турне с проекта „Моите неизпратени писма“ и реализира над 70 концерта в цялата страна (информацията е до юни 2019). Идеята и сценария е на Юлия Манукян, аранжиментите и оркестрациите са на Георги Милтиядов, режисурата на Тодор Мадолев. Под съпровода на Филхармония „Димитър Ненов“ и бенд в състав: Росен Сеновски (китари), Мирослав Станчев (вокал), Даниел Желев (ударни) и Иво Дуков (пиано). Диригент на проекта е Левон Манукян.

На 20 юни 2018 г. е премиерата на новата песен „Сто горещи дни“. Текстът е дело на Явор Велчев и Росен Сеновски, музиката е на Явор Велчев, а аранжимента е на Иван Христов.

На 9 април 2019 г. излиза песента „Изгубена“. Текстът и музиката са на Росен Сеновски, а аранжимента е на Росен Сеновски и Нивелин Мирков.

На 22 юни 2021 г. след дълга пауза излиза новата ѝ песен – „Любов в сегашно време“. Текстът е дело на Красимир Трифонов, а автор на музиката и аранжимента е Светослав Лобошки.

На 8 септември 2021 г. излиза песента „Близкият“ с участието на Стефан Илчев. Текстът е дело на Асен Йорданов, а автор на музиката и аранжимента е Светослав Лобошки.

На 5 октомври 2022 г. е издадена песента „Срещу вятъра“ с участието на Братя Аргирови. Текстът е дело на Александър Петров, музиката е на Благовест Аргиров, а аранжимента е на Красимир Гюлмезов.

На 12 май 2023 г. е издадена песента „Името ти е жена“ с участието на Братя Аргирови. Текстът е дело на Михаил Белчев, музиката е на Благовест Аргиров, а аранжимента е на Ангел Дюлгеров.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Година Награда Песен / Композитор Фестивал Град / Държава
1997 Голямата награда „Старецът и морето“ (м. Стефан Маринов) Фестивал за забавна песен „Бургас и морето Бургас
1996 II награда „Ти, аз и морето“ (м. Стефан Маринов) Фестивал за забавна песен „Бургас и морето Бургас
1995 III награда „Ах, морето...“
(м. Стефан Маринов)
Фестивал за забавна песен „Бургас и морето Бургас

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Година Албум Вид Издател Каталожен номер
1997 „Ах, морето...“ CD Мега музика 20012
1999 „Как си, Тони?“ CD Стефкос мюзик SM9909004
2001 „Съмва се...“ CD Стефкос мюзик SM0112045
2002 „Дуети“ CD Стефкос мюзик SM0211057
2004 „Made in Burgas“ CD Стефкос мюзик SM0405182
2007 „Обещания“ CD Стефкос мюзик MK52734
2011 „Добър вечер, добър ден“ CD Стефкос мюзик МК55686
2023 „Любов в сегашно време“ CD Тони Димитрова

Компилации[редактиране | редактиране на кода]

Година Албум Вид Издател Каталожен номер
2003 „Сребърна колекция 1“ 2 CD СтефКос мюзик SSC04002
2003 „Сребърна колекция 2“ 2 CD СтефКос мюзик SSC04001
2005 „Най-доброто досега“ CD СтефКос мюзик SM0512100

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Година Сингъл Вид Издател Каталожен номер
2017 „Глътка живот“ Digital Тони Димитрова
2017 „За да бъда с теб“ Digital Тони Димитрова

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за