Тони Хор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тони Хор
британски информатик

Роден
11 януари 1934 г. (83 г.)
Научна дейност
Област Компютърни науки
Видни студенти Стивън Брукс
Клиф Джоунс
Дейвид Науман
Бил Роско
Уилям Стюарт
Известен с Quicksort
Hoare logic
CSP
Награди Награда Тюринг
Тони Хор в Общомедия

Сър Чарлз Антъни Ричард Хор (роден на 11 януари 1934),[1] известен като Тони Хор или Ч. А. Р. Хор, е британски компютърен учен, известен най-вече с развитието на (през 1960, на 26) Quicksort, който е сред най-използваните алгоритми за сортиране.

Той също така разработил Hoare logic за проверка на правилността на програмата, и формалният език Communicating Sequential Processes (CSP) да се уточни взаимодействието на паралелните процеси (включително Задача за обядващите философи ) и вдъхновение за Occam.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Коломбо, Цейлон (нова Шри Ланка) в британско семейство, е получил му образователно-квалификационна степен бакалавър в Оксфордски университет (Merton College) през 1956 г.. Той остана още една година в Оксфорд, изучава и завършил статистически данни. Докато учи руски, той също учи компютър превод на човешки езици в Московския държавен университет в Съветския съюз в школата на Колмогоров.

През 1960 г. той напуска Съветския съюз и започва да работи в Elliott Brothers, Ltd, малка фирма за производството на компютри, където изпълнява Алгол 60. Той стана професор по компютърни науки в Кралски Университет на Белфаст през 1968, през 1977 г. се връща в Оксфорд като професор по Компютърни системи и технологии, след смъртта на Кристофър Стрейчи. Той сега е заслужил професор там, и е също главен изследовател в Microsoft Research Кеймбридж, Англия.

През 1982 г. той е избран за сътрудник на Кралското общество.[2]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Birthdays Jan 10. // The Times. London, 10 January 2009. Посетен на 9 January 2010.
  2. Fellows. // Royal Society. Посетен на 20 November 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за