Торбест планьор пигмей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Торбест планьор пигмей
Acrobates pygmaeus 2.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
подклас: Marsupialia Двуутробни
разред: Diprotodontia Двурезцови торбести
подразред: Phalangeriformes Посуми
семейство: Acrobatidae
род: Acrobates
вид: A. pygmaeus Торбест планьор пигмей
Научно наименование
Уикивидове Acrobates pygmaeus
Shaw, 1793 г.
Разпространение
Feathertail Glider.JPG
Торбест планьор пигмей в Общомедия

Торбест планьор пигмей (Acrobates pygmaeus) е торбест бозайник от семейство Acrobatidae.

Географско разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Торбестият планьор пигмей и разпространен по източното крайбрежие на Австралия от Куинсланд на север до Виктория на юг вкл. и остров Фрейзър.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Видът е най-малкият по размери планиращ бозайник. Той е с размерите на малка мишка (65 до 80 mm и тегло 10 – 14 g), която може да скача и планира до 25 метра. Подобно на останалите планиращи бозайници има кожна мембрана между предните и задните крака.

Опашката е с дължина, колкото останалата част на тялото. Тя е сравнително тънка и почти не се използва за залавяне по дърветата, предимно гола с изключение на два видими реда от твърди косми от двете страни. Гледана отгоре наподобява на двустранен гребен. Използва се за захващане на клони и малки клонки и за контрол при извършване на планирането – управление и след това спиране.

Козината е сива с тъмни петна около очите. Често зад ушите имат бяло петно. Отстрани на тялото е по-светла. Ушите са средно големи и закръглени.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Торбестият планьор пигмей се храни основно с нектар, прашец и членестоноги.

Интересни данни[редактиране | редактиране на кода]

Зоопаркът в Познан, Полша е първата зоологическа градина в Европа, която в продължение на 25 години, развъжда в плен малките бозайници. Отрасналите малки се изпращат до големите европейски зоологически градини като днес във всички тях торбестите планьори са с произход от Полша.

Торбестият планьор пигмей е бил изобразен на монетите от 1 австралийски цент емисия 1966 г. Същите са били в обращение до 1991 г. По-късно монети от тази емисия и монети от два цента са претопени и бронзът от тях е използван в изготвянето на бронзовите медали от Олимпиадата в Сидни 2000 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dickman, C., McKenzie, N. & Menkhorst, P.. Acrobates pygmaeus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 10 май 2010. (на английски)