Торбест планьор пигмей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Торбест планьор пигмей
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Двурезцови (Diprotodontia)
семейство:Пероопашати посуми (Acrobatidae)
род:Acrobates
вид:Торбест планьор пигмей (A. pygmaeus)
Научно наименование
(Shaw, 1793)
Разпространение
Торбест планьор пигмей в Общомедия
[ редактиране ]

Торбест планьор пигмей (Acrobates pygmaeus) е торбест бозайник от семейство Пероопашати посуми (Acrobatidae).

Географско разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Торбестият планьор пигмей и разпространен по източното крайбрежие на Австралия от Куинсланд на север до Виктория на юг вкл. и остров Фрейзър.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Видът е най-малкият по размери планиращ бозайник. Той е с размерите на малка мишка (65 до 80 mm и тегло 10 – 14 g), която може да скача и планира до 25 метра. Подобно на останалите планиращи бозайници има кожна мембрана между предните и задните крака.

Опашката е с дължина, колкото останалата част на тялото. Тя е сравнително тънка и почти не се използва за залавяне по дърветата, предимно гола с изключение на два видими реда от твърди косми от двете страни. Гледана отгоре наподобява на двустранен гребен. Използва се за захващане на клони и малки клонки и за контрол при извършване на планирането – управление и след това спиране.

Козината е сива с тъмни петна около очите. Често зад ушите имат бяло петно. Отстрани на тялото е по-светла. Ушите са средно големи и закръглени.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Торбестият планьор пигмей се храни основно с нектар, прашец и членестоноги.

Интересни данни[редактиране | редактиране на кода]

Зоопаркът в Познан, Полша е първата зоологическа градина в Европа, която в продължение на 25 години, развъжда в плен малките бозайници. Отрасналите малки се изпращат до големите европейски зоологически градини като днес във всички тях торбестите планьори са с произход от Полша.

Торбестият планьор пигмей е бил изобразен на монетите от 1 австралийски цент емисия 1966 г. Същите са били в обращение до 1991 г. По-късно монети от тази емисия и монети от два цента са претопени и бронзът от тях е използван в изготвянето на бронзовите медали от Олимпиадата в Сидни 2000 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Acrobates pygmaeus (Shaw, 1793). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)