Тореадор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мъж (вляво) и жена (вдясно) тореадор, демонстриращи Suerte de Capote бикоборство в испански стил, съответно през 2019 и 2010 г.

Тореадор (още матадор или бикоборец) е ролята в бикоборството, която описва всички изпълнители в дейността на коридата, както се практикува в Испания, Португалия, Мексико, Перу, Франция, Колумбия, Еквадор, Венецуела и други страни, повлияни от португалската и испанската култура.[1]

Думата тореро (torero) е общ термин за бикоборците пеша, докато тореадор (toreador) обикновено се прилага за тези на кон.

Присъстващ от най-ранната история на спорта, броят на жените в борбата с бикове се увеличава постоянно от края на 19 век, както пеша, така и на кон. Обикновено торерите започват да се бият с по-млади бикове (novillos или, по-неофициално в някои латиноамерикански страни – vaquillas) и се наричат novilleros. Борбата със зрели бикове започва едва след специален мач, наречен „Алтернативата“. На същата тази борба с бикове, novillero (младши тореадор) се представя на тълпата като matador de toros.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

От латинската дума taurarius произлиза думата за тореадор в Испания (на испански: torero) и Португалия (на португалски: toureiro).

Роли в бикоборството[редактиране | редактиране на кода]

Основният изпълнител и водач на антуража в бика с бикове и който най-накрая убива бика, е адресиран като маестро (майстор) или с официалното заглавие matador de toros (убиец на бикове). Другите тореадори в антуража се наричат субалтерни и костюмите им са бродирани в сребро за разлика от златото на матадора. Те включват пикадорите (конници с копие), rejoneador (конници) и banderilleros.

Актьорите в бикоборството са четири класа в следния низходящ по важност ред:[2]

  1. матадор
  2. бандерилеро (banderillero) – помощници пеша, които забиват banderilla – ярко оцветени пръчки с харпунени остриета в краищата
  3. пикадор – мъж върху кон, който забива копия в гърба на бика и мускулите на врата му, за да понижи способността на бика да вдигне глава и да се защити
  4. chulo

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Network Europe // Архивиран от оригинала на 6 January 2009. Посетен на 15 May 2015.
  2. William Lyon: „Más cornás da el hambre“ (newspaper „El País“) (in Spanish)