Торизмунд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Торизмунд, гравюра от 18 век

Торизмунд (Thorismund, лат. Thurismundus; Torismond, Turismundo; † 453) e крал на вестготите от 451 до 453 г. от династията Балти.

Торизмунд е внук на Аларих I (упр. 395–410) и е най-възрастният син на Теодерих I (упр. 418-451). Той има пет братя и няколко сестри. Негова сестра е омъжена за краля на свебите Рехиар. Друга негова сестра е омъжена (429?) за Хунерик, син на краля на вандалите Гейзерик. Когато Гейзерик вижда възможност да сгоди Хунерик с Евдокия, дъщерята на западноримския император Валентиниан III, обвинява своята снаха в заговор и разчленена я връща през 444 г. обратно при баща ѝ. Така се разваля съюза между вестготи и вандали.

Торизмунд става крал на вестготите през 451 г. след смъртта на баща му в битката на Каталаунските полета при Châlons-en-Champagne против краля на хуните Атила. Торизмунд участва също в тази битка заедно с брат си, по-късният крал Теодерих II. Отличава се и е награден за нападениетто на един хълм заедно със западноримския генерал Флавий Аеций.

Още на бойното поле Торизмунд e издигнат от войската за крал. По съвет на Аеций, той се връща скоро след това в Толоса (Тулуза), за да попречи на братята си Фредерих, Ойрих, Рецимер и Химерит, които се намирали там, да се качат на трона. Следващата година (452 г.) той води война против аланите северно от Лоара (съюзници на Рим). След неуспешна блокада на галската столица Арл, той е накаран от римския главнокомандващ да се оттегли обратно.

Торизмунд умира след три години управление през 453 г. Убит е от един чирак, по нареждане на братята му Теодерих II и Фредерих.

На трона идва брат му Теодерих II, a Фредерих става главнокомандващ и заместник на краля.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Konrad Bund, Thronsturz und Herrscherabsetzung im Frühmittelalter. Röhrscheid, Bonn 1979, ISBN 3-7928-0417-4, S. 551–553
  • Ludwig Schmidt, Die Ostgermanen. 2. Auflage, Beck, München 1969 (Nachdruck), S. 474−479, 510−512

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]