Бьорголфур Тор Бьорголфсон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тор Бьорголфсон)
Бьорголфур Тор Бьорголфсон
исландски милиардер и предприемач
Роден
19 март 1967 г. (57 г.)
Семейство
Деца3

Уебсайтthorbjorgolfsson.com/home
Бьорголфур Тор Бьорголфсон в Общомедия

Бьорголфур Тор Бьорголфсон е исландски предприемач, бизнесмен, милиардер, по-известен по света само с фамилното си име Тор Бьорголфсон или съкратеното Тор. Бивш председател е на „Щраумер инвест банк“ и управляващ инвестиционния посредник „Новатор партнерс“.

Богатство[редактиране | редактиране на кода]

Тор Бьорголфсон е първият исландски милиардер. През 2007 г. списание „Форбс“ оценява богатството му на нетна стойност 3,5 млрд. ам. дол., което го класира тогава на 249-о място сред най-богатите хора на планетата. Световната финансова криза от 2008 г. стопява богатството му до 1 млрд. евро към март 2009 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произхожда от род на известно исландско бизнес и политическо семейство с отколешни традиции в историята на Исландия. Прадядо му е легендарният датски и исландски предприемач Тор Йенсен.

Завършва с бакалавърска степен Нюйоркския университет през 1991 г.

Бизнес[редактиране | редактиране на кода]

Русия

След дипломирането си заминава за Санкт Петербург, Русия, където става търговски представител на „Пепси кола“. Подхваща успешни бизнес начинания в града, където по това време комисията за външноикономически отношения към кметството се оглавява от Владимир Путин (между 1991 и 1996). През 1997 г. с руски бизнес партньори основава пивоварна и бутилираща компания, контролирана от негови офшорни компании в Лимасол, Кипър. Компанията се превръща в най-бързо развиващата се пивоварна в Русия и е продадена през 2002 г. на „Хайнекен“ за $400 млн.

Исландия

След 2000 г. Тор се завръща в Исландия и основава множество предприятия в страната. Оттогава е почетен консул на Русия в Исландия.

Източна Европа

През 21 век Тор управлява значителни финансови активи, които инвестира в страните от Източна Европа. Междувременно става собственик на втората по големина банка в Исландия, която закупува след приватизация.

Исландия

Финансовата криза след 2007 г. не се отразява добре на бизнес начинанията и инвестициите на Тор, както и на исландската икономика, финансова и банкова система, и той губи състояние в размер на близо 1,5 млрд. дол.

България

Тор Бьорголфсон е свързан и с редица бизнес начинания и сделки в България. Сред тях се откроява покупката на СИБанк, продадена му от мажоритарната акционерка Цветелина Бориславова, която от юли 2006 г. става почетен консул на Република Исландия в България.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Björgólfur Thor Björgólfsson в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​