Трайково

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Трайково
Общи данни
Население 884 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 49,686 km²
Надм. височина 150 m
Пощ. код 3645
Тел. код 09723/2
МПС код М
ЕКАТТЕ 72940
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   - кмет
Лом
Пенка Пенкова
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Трайково
Румен Радевски
(ГЕРБ)

Тра̀йково е село в Северозападна България. То се намира в община Лом, област Монтана.Селото има богата история,която е останала от далечни времена.Много хора са жертвали живота си за свободата на селото.Също много хора са участвали в ПСВ и във втората световна война,някои от тях за живи и до днес,отличени с редица медали!

География[редактиране | редактиране на кода]

Трайково се намира на източния бряг на река Лом (река), на пет километра от гр. Лом. Въпреки, че около селото района е равнинен, самото село се намира в район с възвишения.  Село Трайково притежава прекрасна природа,която прави селото едно от най-хубавите в областта.Селото е оградено от чудни хълмове,осеяни с тучни пасища,които спомагат за развитието на овцевъдството(млечна и месна насоченост)и говедовъдството(главно с млечна насоченост). Минава и река (риболовна насоченост). Селското стопанство е добре изразено-отглеждат се лозя,царевица,пшеница,овес,ечемик, слънчоглед и арпаджик.Почвите са разнообразни:черноземни,които са по-малко богати на хумус;смолници и алувиално-ливадни(в долината на р.Лом).Отглеждат се овощни дръвчета(до ЖП спирката)и зеленчукови градини-домати,зеле,краставици,чушки и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

В миналото са били две села: Криводол и Кючова махала (от славянски кюч — извор)(от турски кюч — сила,сусам),,които са обединени в Трайково, носещо името на Трайко Попов. В така наречената "Кючова махала" има много извори. Историческото минало на с. Трайково е потънало в черно владичество, в което са живеели нашите прадеди през турско време.От задълбоченото изучаване от Симеон Дамянов на ломския край,в резултат на което бе издадено от същия,история на ломския край през Възраждането,се хвърля обилно светлина върху събитията,развили се през последните десетилетия преди освобождението от османска власт.Както и разкри някои документи,ясно говорещи за съществуването в далечни времена на някои селища.Такъв документ Симеон Дамянов е взел от турски извори за българска история,което е поместил в историята на ломския край през Възраждането,от които се вижда,че 1454 г. Криводол,сега Трайково се е състояло от 97 домакинства и по това време владеено от Ерми Бейи и е плащал следните данъци:за риболов 100 акчета/100/ върху солта-505,испенч-2 786,десетък-12 024,и др. данъци,14 810 или общо 30 270 акчета.Село Василовци през това време се е състояло от три къщи,с.Влашка махала се състояло от седем къщи и е плащало данък 500 акчета,с.Войници е плащало данъци 200 акчета,Черни връх е имало една къща и е плащало данък 200 акчета.Фактът,че преди повече от 5 века Криводол е броел 97 къщи,говори убедително,че то съществувало много векове преди това и вероятно е участвал в предвиждането от Ивайло на много селски въстания 1277 г.-1280 г.От големия брой на данъците можем да съдим,че селото е било богато и платежоспособно.По време на Чипровското въстание 1688 г. жителите му са се разбягали на различни посоки,след примирието са се завръщали обратно. Кооперацията в Трайково е учредена официално от видния гражданин на селото Камен Ламбов,това става около 20-те години на 20 век.К.Ламбов не е забравен и до днес от селото, като кооперацията там е кръстена именно на него.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има няколко паметника на загиналите в борбата срещу фашизма. Казва се "Ключова махала" името си носи от турчин който е живял по онова време и се е казвал "Ключлу Углу"

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Земляческа среща събор се състои в първата събота и неделя на септември.'