Трайково

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Трайково
Общи данни
Население 884 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 49,686 km²
Надм. височина 150±1 m
Пощ. код 3645
Тел. код 09723/2
МПС код М
ЕКАТТЕ 72940
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   - кмет
Лом
Пенка Пенкова
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Трайково
Румен Радевски
(ГЕРБ)

Тра̀йково е село в Северозападна България. То се намира в община Лом, област Монтана.Селото има богата история, която е останала от далечни времена.Много хора са жертвали живота си за свободата на селото.Също много хора са участвали в ПСВ и във втората световна война, някои от тях за живи и до днес, отличени с редица медали!

География[редактиране | редактиране на кода]

Трайково се намира на източния бряг на река Лом (река), на пет километра от гр. Лом. Въпреки, че около селото района е равнинен, самото село се намира в район с възвишения.  Село Трайково притежава прекрасна природа, която прави селото едно от най-хубавите в областта.Селото е оградено от чудни хълмове, осеяни с тучни пасища, които спомагат за развитието на овцевъдството(млечна и месна насоченост)и говедовъдството(главно с млечна насоченост). Минава и река (риболовна насоченост). Селското стопанство е добре изразено-отглеждат се лозя, царевица, пшеница, овес, ечемик, слънчоглед и арпаджик.Почвите са разнообразни:черноземни, които са по-малко богати на хумус;смолници и алувиално-ливадни(в долината на р.Лом).Отглеждат се овощни дръвчета(до ЖП спирката)и зеленчукови градини-домати, зеле, краставици, чушки и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

В миналото са били две села: Криводол и Кючова махала (от славянски кюч – извор)(от турски кюч – сила, сусам), които са обединени в Трайково, носещо името на Трайко Попов. В така наречената "Кючова махала" има много извори. Историческото минало на с. Трайково е потънало в черно владичество, в което са живеели нашите прадеди през турско време.От задълбоченото изучаване от Симеон Дамянов на ломския край, в резултат на което бе издадено от същия, история на ломския край през Възраждането, се хвърля обилно светлина върху събитията, развили се през последните десетилетия преди освобождението от османска власт.Както и разкри някои документи, ясно говорещи за съществуването в далечни времена на някои селища.Такъв документ Симеон Дамянов е взел от турски извори за българска история, което е поместил в историята на ломския край през Възраждането, от които се вижда, че 1454 г. Криводол, сега Трайково се е състояло от 97 домакинства и по това време владеено от Ерми Бейи и е плащал следните данъци:за риболов 100 акчета/100/ върху солта-505, испенч-2 786, десетък-12 024, и др. данъци,14 810 или общо 30 270 акчета.Село Василовци през това време се е състояло от три къщи, с.Влашка махала се състояло от седем къщи и е плащало данък 500 акчета, с.Войници е плащало данъци 200 акчета, Черни връх е имало една къща и е плащало данък 200 акчета.Фактът, че преди повече от 5 века Криводол е броел 97 къщи, говори убедително, че то съществувало много векове преди това и вероятно е участвал в предвиждането от Ивайло на много селски въстания 1277 г.-1280 г.От големия брой на данъците можем да съдим, че селото е било богато и платежоспособно.По време на Чипровското въстание 1688 г. жителите му са се разбягали на различни посоки, след примирието са се завръщали обратно. Кооперацията в Трайково е учредена официално от видния гражданин на селото Камен Ламбов, това става около 20-те години на 20 век.К.Ламбов не е забравен и до днес от селото, като кооперацията там е кръстена именно на него.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има няколко паметника на загиналите в борбата срещу фашизма. Казва се "Ключова махала" името си носи от турчин който е живял по онова време и се е казвал "Ключлу Углу"

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Земляческа среща събор се състои в първата събота и неделя на септември.'