Трайко Мишковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Трайко Мишковски
Трајко Мишковски
югославски комунист
Роден
Починал
23 октомври 1985 г. (82 г.)

Трайко Орданов Мишковски (на македонска литературна норма: Трајко Мишковски) e югославски комунист и участник в Испанската гражданска война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 март 1903 година във Велес. През 1923 година влиза в ЮКП[1]. Става член на Местния комитет на ЮКП за Велес, а през втората половина на 1926 година е изпратен да учи в СССР в Комунистическия университет за национални малцинства на Запад. През 1933 година получава партийно поръчение и заминава за Геок Тепе в Туркменистан.

През 1935 по нареждане от ЮКП е изпратен на работа в Македония. Установява се в Скопие, но поради големи провали след двумесечна работа напуска Македония. От там отива в Белград, където става член на градския комитет на ЮКП. През 1936 е изпратен в Чехословакия, където трябва да извършва мобилизационна дейност в помощ на Испания между емигрантите от Югославия. Там решава и той да замине за Испания и пристига на място с първите доброволци през октомври 1936 година.

От Испания му пише Кочо Рацин:

Ние македонците антифашисти и борци в редовете на републиканската армия сме наясно, че през цялото време се борим и за освобождаването на македонския народ и за своето национално право, както си го извоюваха и освободиха в Испания националните малцинства на каталунците и баските.

Можем смело да кажа, че ние представителите на македонския народ в Испания се борим, така както са се борили борците на нашия народ Гоце Делчев, Дамян Груев, Сандански и др. за освобождаване на македонския народ.[2][3]

Придобива чин майор и става комисар на батальон в международните бригади. След войната е отведен в лагерът Гирс в Южна Франция. Там остава до 1944 година, когато успява да избяга и се включва във френската съпротива. След освобождаването на Франция заминава за Югославия.

През януари 1946 година става съдия във Върховния федерален съд на Македония[4][5], но през юни същата година е отзован от позицията си и е оставен в услуга на Президиума на правителството на Социалистическа република Македония[6].

След разрива между Тито и Сталин на 1 февруари 1949 година Мишковски е арестуван, като член на Изпълнителния комитет на Главния комитет на Синдикатът на Македония и заместник-министър на труда[7] След това е изпратен в Голи оток.

След излизането си от лагера се връща в Скопие. В определен период живее много бедно, но по-късно му е дадена пенсия като участник в Испанската гражданска война. Умира на 23 октомври 1985 година.[8]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Владо Иваноски „Трајко Мишкоски – Оскар“ во Перо Коробар, Божо Стефановски „Во меѓународните бригади на Шпанија“ (ур.) „Студентски збор“, Скопје, 1989, 97-102 стр.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония