Тракия (район на Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Тракия.

Градски район
Тракия
Държава България
Статус район на Община Пловдив
Координати 42°09′00″ с. ш. 24°45′00″ и. д. / 42.15° с. ш. 24.75° и. д.
Вътрешно делене 13 микрорайона
Кмет Костадин Димитров
Население 61 920 души (2011)
Часова зона UTC+1, през лятото UTC+2
Пощенски код 4023
Сайт http://trakia-plovdiv.com/

Тракия (България)
Red pog.png
Тракия

Тракия е квартал в югоизточната част на град Пловдив и административен район на Община Пловдив. Строителството на района е започнало през 1973 година. През 1976 година е открит като нов квартал, а през 1983 година се обособява като самостоятелна административна единица. Днес Тракия е третият по големина квартал в България, застроени с панелни блокове. В последните години се появяват и жилищни сгради от ново строителство.


Структура[редактиране | edit source]

Днес границите на района обхващат площ от 5 660 дка, от които зелени площи — 193 дка и лесопарк „Лаута“ — 450 дка. Инфраструктурата на района е добре развита. Уличната мрежа е с дължина 48 км и е изградена съобразно застроителния и регулационен план, а дължината на изградените тротоари е 46 км. В район Тракия са изградени 252 броя жилищни блокове с общо 770 входа. Районът е съставен от 13 жилищни групи (микрорайони). След проведено допитване в района, организирано от „Граждански съвет Тракия“, са определени техните имена: [1]

Население[редактиране | edit source]

Населението на район Тракия по постоянен адрес към 15.03.2012 година наброява 60,075 жители, а по настоящ адрес — 59 139 [1].

Администрация[редактиране | edit source]

Новото кметство на район Тракия от март 2012

Като отделна административна единица районът е обособен през 1983 година. През 1987 година районната администрация е преобразувана в Десето кметство, а след 1995 година отново е реформирана като район Тракия. Първият кмет на района е Лъв Панайотов, а след него кметове са били: Тодор Петков, Данаил Търпоманов, Паун Иванов, Петко Гургутов, инж. Кольо Именов, Веселин Чивчибашиев, д-р Александър Панов, Славчо Атанасов и Гиньо Матев. Настоящият кмет е Костадин Димитров.

От началото на 2012 година кметството на район Тракия се намира на нов адрес: бул. Освобождение № 63.

Образование[редактиране | edit source]

Висши училища[редактиране | edit source]

Средни Училища[редактиране | edit source]

Транспорт[редактиране | edit source]

Район Тракия разполага с жп гара и автобусен парк. Има тролейбусен и автобусен транспорт, а също и маршрутни таксита. Автобусни линии: 4, 9, 10, 17, 18, 21, 25, 29, 44, 93 и 99
Линии на маршрутни таксита: 1, 2, 3, 5, 10 и 19 Тролейбусни линии: 25 (временно автобусна), 35, 114 и 134.

Забележителности[редактиране | edit source]

Паметникът на Кан Крум
Православна църква "Преображение господне"


На 4 юни 2007 г. президентът Георги Първанов открива нов паметник на кан Крум в Район Тракия. Тринадесетметровата композиция включва шестметров постамент от черен гранит и бронзова фигура, представяща канът, изправен на седлото на своя кон, с меч в ръка. Отлята е от 3 тона метал в сопотската леярна и е дело на скулптора Николай Савов. В основите на паметника е вградено послание от децата на район Тракия за следващите поколения. Посланието ще бъде отворено на 26 юли 2111 година, на 1300-та годишнина от победата на Крум при Върбишкия проход. Посланието е поставено в специална урна, изработена от КЦМ. В нея има и списък с дарителите за построяването на паметника на кан Крум.

В район Тракия са разположени Ботаническа градина и парк Лаута. В парк Лаута има спортен комплекс, включващ стадиона на професионален футболен клуб Локомотив Пловдив, картинг-писта, боулинг-зала и спортни зали. През 2006 година в парк Лаута бе открит водния атракцион „Акваленд“. През седемдесетте години на ХХ век е имало планове в парка да се построи детска железница и изкуствено езеро, но те не са осъществени.

В северозападната част на района е разположен учебният комплекс на Аграрен университет - Пловдив, а в южната - жп гара Тракия и Индустриална зона - Тракия. В района са построени големите магазини РУМ „Тракия“, „Детски свят“, Мебелна къща. В последните години активно се изграждат нови търговски комплекси, като някои от по-големите са: Метро, Кауфланд, Пени, Лидъл, Технополис, Техномаркет, Баумакс, Триумф, Зора, Юск, Аркадиа. През март 2009 година е открит "Ритейл Парк Пловдив" на територията на бившия „Мотоцентър” с площ от 42 650 кв. м.


През месец Юни 2012г. бе завършена и осветена първата православна църква в района - "Свето Преображение Господне". Около църквата е изграден паркинг с паваж, поставени са пейки и осветление. Новият храм се намира до Хлебозавода в „Тракия“ – на кръстовището на ул. „Недялка Шилева“ и бул. „Съединение“. До този момент в „Тракия“ действаше само параклисът „Свети Георги“. Строят се още две църкви, но процесът е стопиран.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. http://news.plovdiv24.bg/169646.html Уточниха новите имена на кварталите в район „Тракия“ - Plovdiv24.bg