Тракия (район на Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Тракия.

Район Тракия
CityHall-Trakiya Plovdiv.jpg
Новото кметство на район Тракия от март 2012 г.
Страна Флаг на България България
Община Община Пловдив
Население (2016) около 80 000 души
Микрорайони 13
Кмет Костадин Димитров
Пощенски код 4023
Официален сайт trakia-plovdiv.com
Жилищни блокове в Тракия.

Тракия е квартал в югоизточната част на град Пловдив и административен район на Община Пловдив. Строителството на района е започнало през 1973 година. През 1976 година е открит като нов квартал, а през 1983 година се обособява като самостоятелна административна единица. Днес Тракия е третият по големина квартал в България, застроен с панелни блокове. В последните години в него се появяват и жилищни сгради от ново строителство.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Днес границите на района обхващат площ от 5 660 дка, от които зелени площи – 193 дка и лесопарк „Лаута“ – 450 дка. Инфраструктурата на района е добре развита. Уличната мрежа е с дължина 48 км и е изградена съобразно застроителния и регулационен план, а дължината на изградените тротоари е 46 км. В район Тракия са изградени 252 жилищни блока с общо 770 входа. Районът е съставен от 13 жилищни групи (микрорайони). След проведено допитване в района, организирано от „Граждански съвет Тракия“, са определени техните имена: [1]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на район Тракия по постоянен адрес към 15.03.2012 година наброява 60,075 жители, а по настоящ адрес – 59 139 [2].

Администрация[редактиране | редактиране на кода]

Като отделна административна единица районът е обособен през 1983 година. През 1987 година районната администрация е преобразувана в Десето кметство, а след 1995 година отново е реформирана като район Тракия. Първият кмет на района е Лъв Панайотов, а след него кметове са били: Тодор Петков, Данаил Търпоманов, Паун Иванов, Петко Гургутов, инж. Кольо Именов, Веселин Чивчибашиев, д-р Александър Панов, Славчо Атанасов и Гиньо Матев. Настоящият кмет е Костадин Димитров.

От началото на 2012 година кметството на район Тракия се намира на нов адрес: бул. Освобождение № 63.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Висши училища[редактиране | редактиране на кода]

Средни училища[редактиране | редактиране на кода]

Читалища[редактиране | редактиране на кода]

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Район Тракия разполага с жп гара и автобусен парк. Има автобусен транспорт и маршрутни таксита.
Автобусни линии: 4, 9, 10, 17, 18, 21, 24, 25, 29, 44,66, 93 и 99
Линии на маршрутни таксита: 1, 2 и 5

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът на хан Крум
Православна църква „Преображение Господне“

На 4 юни 2007 г. президентът Георги Първанов открива в Район Тракия нов паметник на кан Крум. Тринадесетметровата композиция включва шестметров постамент от черен гранит и бронзова фигура, представяща кана, изправен на седлото на своя кон, с меч в ръка. Отлята е от 3 тона метал в сопотската леярна и е дело на скулптора Николай Савов. В основите на паметника е вградено послание от децата на район Тракия за следващите поколения. Посланието ще бъде отворено на 26 юли 2111 година, на 1300-та годишнина от победата на Крум при Върбишкия проход. Посланието е поставено в специална урна, изработена от КЦМ. В нея има и списък с дарителите за построяването на паметника на кан Крум.

В район Тракия са разположени Ботаническа градина и парк Лаута. В парк Лаута има спортен комплекс, включващ стадиона на професионален футболен клуб Локомотив Пловдив, картинг-писта, боулинг-зала и други спортни зали. През 2006 г. в парк Лаута е открит водният атракцион „Акваленд“, който има около 13 пързалки, а на 1 юни 2017 г. е открита най-голямата и екстремна водна пързалка в Източна Европа[2]. През 70-те години на ХХ век е имало планове в парка да се построи детска железница и изкуствено езеро, но те не са осъществени.

В северозападната част на района е разположен учебният комплекс на Аграрен университет - Пловдив, а в южната – жп гара Тракия и Индустриална зона – Тракия. В района са построени големите магазини РУМ „Тракия“, „Детски свят“, Мебелна къща. В последните години активно се изграждат нови търговски комплекси, като някои от по-големите са: Метро, Кауфланд, Лидъл, Хиполенд, Технополис, Техномаркет, Баумакс, Триумф, Зора, Юск, Аркадиа. През март 2009 година е открит „Ритейл Парк Пловдив“ на територията на бившия „Мотоцентър“ с площ от 42 650 m².

През юни 2012 г. е завършена и осветена първата православна църква в района – „Свето Преображение Господне“. Около църквата е изграден паркинг с паваж, поставени са пейки и осветление. Новият храм се намира до Хлебозавода в „Тракия“ – на кръстовището на ул. „Недялка Шилева“ и бул. „Съединение“. До този момент в „Тракия“ действа само параклисът „Свети Георги“. Строят се още две църкви, но процесът е стопиран.

През 1996 г. в района е построен католическият храм „Свети Дух“. Това е първата католическа църква построена в България след 1989 г. Архитектурата и украсата на църквата са в модерен стил. Църквата е филиален храм на енорията „Свети Лудвиг“ в Пловдив.


В покрайнините на квартала, в близост до ж.п. гарата се намира и Лаут тепе.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]