Трактор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Съвременен, модерен трактор, произведен от компанията „Джон Диър

Трактор е самодвижеща се машина с двигател с вътрешно горене (ДВГ), която по своето предназначение служи за преместване или теглене на товари, строителни работи, селскостопанско производство, задвижване на специален прикачен инвентар и много други дейности.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1837 година капитанът от руската армия Д. А. Загряжский създава и получава патент за „Каляска с подвижними колеями“ – т.е. каляска на верижен ход която била подресорна и имала винтово приспособление за затягане на веригата. Поради липса на средства конструкцията е изоставена и през 1839 година патента бил ликвидиран. До 1879 година С. Маяеский доразработва конструкцията на влекач с едноверижен движител. Конструкцията била патентована, но изоставена поради неразрешимия проблем със завиването.

Военен трактор, 1920-1930 година
Реставриран трактор, модел 1920 г.

През периода 1879-1888 година параходният механик – Фьодор Абрамович Блинов решава проблема със завиването и построява първия в света верижен трактор – „вагон с безконечни релси за превозване на товари по шосе и селски път“. Той имал два парни двигателя (мощност 20 к.с.), за завиване на двете вериги поотделно. За завиване на ляво се задвижвала само дясната верига, за движение в на дясно се задвижвала само лявата верига. За обръщане едната верига се движела напред, другата назад. Резултатът от почти десетгодишния труд бил демонстриран през 1889 година на панаира в Саратовска област, Русия.

Първите подобни на трактор машини се появяват през XIX век и са задвижвани с парни двигатели. Така още през 1850 година, английският изобретател Уилям Хоуърд използва така наречения локомобил. През втората половина на XIX век из полетата на Великобритания работели повече от 2 000 такива машини.

През 1896 година американските инженери Харт и Парр създават първия трактор с Двигател с вътрешно горене. От 1901 година такива трактори започват да се продават. Първоначално фермерите ги купуват с удоволствие, докато става ясно, че новите машини започват да създават проблеми: били много тежки и поради това затъвали много надълбоко в почвата. Освен това за някои фермери били много скъпи. Страдали и от така наречените „детски болести“: често се повреждали, а ремонта бил дълъг и скъп. Така през 1907 година в продажба се появява новият модел трактор, лишен от повечето дефекти и проблеми на предшественика си. По това време в САЩ се създават и първите екипи за сервизно обслужване на трактори.

От 1912 година фирмата „Холт-Парр“ започва да произвежда и гъсенични трактори.

Трактор, Модел -„Massey Fergusson 6490“

Тракторостроене в България[редактиране | редактиране на кода]

Тракторостроенето в България започва да се развива в по-сериозни мащаби от 1948 година. През 1949 година е построен „Карловски тракторен завод“ (КТЗ) в град Карлово и в София – „Завод 12“ (по-късно преименуван в завод „Средец“). В този период колективът на „КТЗ“ разработва първият български колесен трактор „Мофак-2“ с дизелов двигател с мощност – 30 к.с. За първи път тракторът се пуска в движение на 27 април 1949 година, по-късно е изложен на Пловдивския технически панаир. Сега този трактор се намира в музея в град Карлово.

Трактор CASE 580

През 1958 година завода в Карлово усвоява производството на малогабаритен верижен трактор „Болгар ТЛ-30“ снабден с трицилиндров дизелов двигател. От 1963 година започва да се произвеждат модернизираните трактори с търговска марка „Болгар“.

През 1962 година Шуменският автомобилен завод (ШАЗ) започва да произвежда в един от своите цехове, самоходното шаси – СШ-22 с двуцилиндров двигател и мощност 22 к.с. Самоходното шаси се оказва отлично за българските нужди в селското стопанство и от 1964 година производството се отделя в Завод за самоходни шасита – град Шумен с капацитет 2000 броя годишно. Производството продължава до 1971 година, когато завода е преустроен в завод за производство на мотокари.

В семейството на производителите на трактори през 1968 година влиза и тракторният цех в „Завод за производство на селскостопанска техника – Георги Димитров“ град Русе. Там по лицензна документация започва да се изработва едноосният трактор „Болгар – 112“ клас 0,2 t.

Едновременно с това Научноизследователският институт НИМТСМ-София на базата на едноосния трактор, разработва двуосен трактор „Болгар ТК-224“ и унифициран с него „Болгар ТК-224-У“, предназначен за работа в планински райони.

Производство на верижни трактори – Челябински завод, СССР 1930 година

Към средата на 2008-а година, заводът за трактори в село Ведраре, община Карлово, не произвежда трактори. По време на действието на предприсъединителната Европейска програма САПАРД – 2001–2006 г, заводът е произвел 34 трактора Болгар ТК 80 и 71 трактора Болгар ТК 82 Л / лозарски/. Очаква се при старта на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ заводът да възобнови дейността си поне минимално. Към момента се произвеждат единствено мотофрези „Болгар“.

В края на 2007-а и началото на 2008-а година Карловският тракторен завод води преговори със страни в Африка за износ на тропически модели трактори Болгар с мощност 40 к.с. Към юли 2008 г. няма окончателно развитие по преговорите.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Според устройството на ходовата част, тракторите биват колесни и верижни.

Колесни трактори[редактиране | редактиране на кода]

Колесните трактори се придвижват по пътя чрез гумени колела, които им позволяват да развиват сравнително висока скорости да поемат неравностите на почвата. Високата скорост позволява по висока производителност а поемането на неравностите – по-голяма издръжливост и удължен срок на годност на възлите и агрегатите. Това са машините, които намират много по-голямо приложение в селското стопанство.

Верижни трактори[редактиране | редактиране на кода]

Верижните трактори се придвижват посредством стоманени вериги с много голямо сцепление с терена, почти премахват боксуването. Тъй като веригите имат по-голяма допирна площ с почвата, отколкото колелата на колесния трактор, то и специфичното налягане на единица площ е по-малко, като по този начин се избягва разрушаването на почвата (вкопаване, коловози). Тези машини обаче са много тежки и имат по-сложно устройство. За това се използват предимно в строителството, минната промишленост и други.

Предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Според предназначението си тракторите се подразделят на няколко основни категории:

  • трактори за селскостопанско производство;
  • транспортни трактори;
  • трактори със специално предназначение.
Трактор, Модел -„Ню Холанд“

Селскостопански трактори[редактиране | редактиране на кода]

Тези трактори според особеността на извършваните от тях селскостопански дейности се делят на три подгрупи – трактори с общо предназначение, универсални трактори и овощаро-лозарски трактори.

  • Универсалните трактори са предназначени главно за междуредова обработка при окопните култури (царевица, слънчоглед, цвекло и др.). С тях обаче могат да се извършват и всички видове селскостопанска работа. Тъй като са предназначени за окопни култури, просвета трябва да бъде 650-800 мм., за да не повреждат растенията. Към тази група спадат машини с агрегати от 10 до 50 к.с., с малък радиус на завиване и с възможност за изменяне разстоянието между колелата;
  • Овощаро-лозарските трактори се използват за обработка на лозови масиви и овощни и зеленчукови градини. Тези трактори обикновено са с малки размери и малки агрегати от 2,5 до 20 к.с..

Транспортни трактори[редактиране | редактиране на кода]

Използват се за превозване на товари, като към тях се прикачват различни по обем ремаркета или платформи.

Трактор със свредел за копаене на дупки

Трактори със специално предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Използват се предимно за изкопни и подравнителни работи, извличане на дървен материал, преместване на пръст, снегопочистване, работа в блатисти местности, комунална дейност и др. Към тях има специални приспособления (хидравлична кофа, лебедка, булдозерен нож, четки, косачки и др.).

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

В САЩ и някои други страни се практикува така наречения спорт – Трактор Пулинг. Целта е със специално модифицирани, свръх-форсирани и мощни двигатели (вкл. газо-турбинни), да се изтеглят товари на определена дистанция за най-кратко време. Настилката на която се провежда състезанието е предимно от подобни на пясък почви.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]