Трамкар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Трамкар“, известно и като Трамвайния завод, е предприятие в София за производство и ремонт на подвижен състав на трамвайния и тролейбусния електротранспорт. Намира се в Красно село на адрес: София 1618, бул. „Цар Борис III“ № 126 A.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предприятието започва съществуването си като Главна техническа работилница (депо "Мария Луиза") през 1927 година за ремонт и преустройство на трамвайния подвижен състав. Започва производство на релсови ремаркета (1934) и трамвайни мотриси (1936).

Работилницата се премества окончателно в депо "Красно село" след Втората световна война. Тя се преобразува в края на 1951 г. в завод „6 септември“ за производство и ремонт на трамвайни мотриси, ремаркета и тролейбуси, както и за производство на каросерии за градски автобуси. Производството на трамвайни мотриси и тролейбуси се отделя от завода и се обособява като Главна техническа работилница за ремонт и производство на трамваи на Стопанско предприятие „Градски пътнически транспорт“ (1959). Предприятието е преобразувано в Клон 4 (за производство и ремонт на трамваи и тролейбуси) на СП „Градски транспорт“ (1964) и в Завод за трамваи „София“ (1976).

Преобразуван е в еднолично търговско дружество „Трамкар“ през 1990 г. То се влива в „Столичен електротранспорт” ЕАД и се преобразува в поделение „Трамкар” през ноември 2008 г.[1].

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Дейността на предприятието се разширява с течение на времето до ремонт, преустройство, модернизация и производство на подвижен състав за електротранспорта. Разполага с цехове, оборудвани с машини и съоръжения, необходими за извършването на дейността.

Трамваи

Последният трамвай е произведен през май 1991 г. Оттогава извършва модернизация на мотриси „T6M-700“ и „Т8М 900“. Сключен е договор с предприятието „Инекон“ (Чехия) за производство на мотриси „Т8М-700IT Inekon“. В предприятието се извършва също и реставрация на трамвайни мотриси.

Тролейбуси

Предприятието произвежда също тролейбуси - ТБ-51 (първия модел, 1951), „Трамкар Чавдар“, Guleruz Cobra, Guleruz Cobra 272.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на трамвайния завод – в сайта на „Столичен електротранспорт” ЕАД

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]