Трансилванска равнина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Местоположение на Трансилванската равнина

Трансилванската равнина (на румънски: Câmpia Transilvanie; на унгарски: Mezőség) е етногеографски район в Трансилвания, Румъния, разположен между реките Сомеш и Муреш.

География и история[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки името си Трансилванската равнина се характеризира с хълмист релеф и е обградена от широката планинска верига Карпати с техните много стръмни склонове. Tрадиционно гориста местност, в която значителна част от гората е изсечена през годините и се използва като обработваема земя или за паша. Регионът може да се раздели на две части: хълмист североизток и равнинен югозапад. През средновековието Трансилванската равнина е сред първите територии, окупирани от завладяващите маджари. Днес населението е предимно от унгарци и румънци, като повечето от последните, живеещи в североизточната част, до голяма степен имигрират между 1945 и 1992 г.

Администрация и култура[редактиране | редактиране на кода]

Някои по-важни селски общински центъра в Трансилванската равнина са Сик с бившата солна мина, а също така МочуЖуку, БандСуату и Унгураш. Старомодната, но богата битова и музикална култура на около 300 унгарско-секейски, румънски и саксонски селища се дължи на преплитането и взаимодействието между тях, като този район на Трансилвания е запазил най-много от трансилванското възрожденско и бароково наследство[1]. Един от най-значимите музикални центрове в Югозападна Трансилвания е Маджарпалатка, в която живеят цели цигански музикални династии. Трансилванското фолклорно изкуство се съхранява от фондация „Золтан Калос“, която организира летен фолклорен танцов и музикален фестивал.

Реформистката църква в Трансилвания притежава много протестантски унгарски и саксонски храмове. Най-значимият паметник на района е евангелската църква в романски стил на Херина. Готически църкви са изградени в около двадесет населени места. Саксонските крепости са построени в готически стил, които осигурявали защита на селяните при военни конфликти. В региона са родени:

Изображения[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ba­ra­bás Lász­ló: A Mezőség nép­raj­zi kör­vo­na­lai és belső ta­go­ló­dá­sá­nak kér­dé­sei – In: Művelődés, 2007. július-szeptember

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Transylvanian Plain“ и страницата „Mezőség“ в Уикипедия на английски и унгарски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.