Транспорт в Бургас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Град Бургас е голям транспортен възел за България, през града преминава паневропейски транспортен коридор 8 където се събират железопътен, автомобилен, въздушен и морски транспорт. Бургас е наред със София един от основните елементи в България на бъдещата опорната европейска транспортна мрежа (TEN-T) на ЕС.[1][2][3]

Градски транспорт[редактиране | редактиране на кода]

В Бургас към юли 2011 се обслужват 28 вътрешноградски и крайградски линии, от които 26 автобусни и две тролейбусни. Линиите се оперират от "Бургасбус" ЕООД (общинска фирма), "Комфорт" ООД и "Бургасволан 95". От 1.05.2010 цената на билета за градски транспорт е един лев. (Актуални разписания и маршрути на линиите на всички превозвачи се намират на [4] )

Автогара "Запад"[редактиране | редактиране на кода]

Автогара "Запад" се намира в северната промишлена зона на град Бургас до ж.п. гара "Владимир Павлов". Автогарата обслужва пътниците от и за населените места от вътрешността на Бургаска област и страната, както и преминаващите през града автобуси, извършващи междуобластни превози [5].

Автогара "Юг"[редактиране | редактиране на кода]

Автогара "Юг" се намира на "Гаров площад" в непосредствена близост до ж.п. гара Бургас и централния вход на Пристанище Бургас. Автогарата обслужва пътниците, пътуващи до населените места и курорти по Южното и Северно Черноморие, а също така и пътуващите за градовете София, Пловдив, Русе, Разград и Шумен [6].

Въздушен[редактиране | редактиране на кода]

Летище Бургас е разположено в бургаския квартал Сарафово, на 10 км от центъра на града. Заема второ място по пътникопоток в страната след летище София. През 2009 г. са обслужени 1 704 634 пътници.[7]

Воден[редактиране | редактиране на кода]

В града се намира пристанище Бургас.

Железопътен[редактиране | редактиране на кода]

Централната гара
Сградата на администрация „Железопътна инфраструктура“

Бургас разполога с шест ж.п. гари: Централна гара, гара Владимир Павлов, гара Долно Езерово, гара Сарафово, гара Бургас – Разпределителна и техническата гара с 5 коловоза.[8]

От Бургас има редовни директни пътнически влакове за София, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Карнобат и др. Актуални разписания се намират на официалната страница на Българските Държавни Железници[9].

Автомобилен[редактиране | редактиране на кода]

През града минават европейските пътища E87 и E773. През юли 2013 г. завърши строителството на магистрала Тракия, свързваща Бургас с Пловдив и София. Проектираната магистрала Черно море ще свързва Бургас с Варна.

Тръбен[редактиране | редактиране на кода]

Към ноември 2010 г. текат проучвания за екологичното въздействие на евентуален нефтопровод Бургас-Александруполис.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]