Траут (езеро, Северозападни територии)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Траут
60.55° с. ш. -121.24° и. д.
Местоположение в Канада
МестоположениеСеверозападни територии
Координати60°34′ с. ш. 121°11′ з. д. / 60.566667° с. ш. 121.183333° з. д.
Притоцирека Траут
Оттокрека Траут
Дължина50 km
Ширина14 km
Площ504 km2
Надм. височина503 m
Населени местаТраут Лейк

Езерото Траут (Пъстървово езеро) (на английски: Trout Lake) е 18-о по големина езеро в Северозападните територии на Канада. Площта му е 504 км2[1], която му отрежда 94-то място сред езерата на Канада. Надморската височина на водата е 503 м[1].

Езерото се намира в югозападната част на Северозападните територии на Канада, на 243 км западно от Голямото Робско езеро. Дължината му от север на юг е 50 км, а максималната му ширина – 14 км.

Траут за разлика от повечето от канадските езера е със слабо разчленена брегова линия без характерните заливи, полуострови, протоци и острови и е едно от малкото канадски езера, в което няма острови.

В югоизточния му ъгъл се влива река Траут, идваща от по-малките езера Тетчо и Трейнър, преминава през езерото, изтича от най-северния му ъгъл и се влива от ляво в река Маккензи.

На югоизточния бряг на езерото, до устието на река Траут, се намира индианското селище Траут Лейк (106 жители, 2009 г.), в близост до което има малко сезонно летище.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Траут (озеро, Северо-Западные территории)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​