Направо към съдържанието

Трафик на хора

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Трафикът на хора е търговия с хора с цел принудителен труд, сексуално робство или търговска сексуална експлоатация.[1] Трафикът на хора може да се случи в рамките на дадена държава или транснационално. Той се различава от контрабандата на хора (напр. при незаконните мигранти), която се характеризира със съгласието на лицето, което е незаконно прекарано.

Трафикът на хора се осъжда като нарушение на човешките права от международните конвенции, но правната защита варира в световен мащаб. Практиката има милиони жертви по целия свят.

Видове трафик на хора

[редактиране | редактиране на кода]
Момиче от Замбия, принудено да се омъжи на 15 години

Споразуменията за трафик понякога са структурирани като трудов договор, но без заплащане или с ниско заплащане или при условия, които са силно експлоатиращи. Те могат също да бъдат структурирани като дългово робство, като на жертвата не е разрешено или не е в състояние да изплати дълга. То може да включва осигуряване на съпруг в контекста на принудителен брак[2][3] или извличане на органи или тъкани,[4][5] включително за сурогатно майчинство и отстраняване на яйцеклетки.[6]

Основните видове трафик на хора са:

 • Трафик на деца
 • Секс трафик (жертви на сводничество)
 • Принудително всътпване в брак
 • Трафик на работна сила, който може да включва робство до изкупване на дълг, принудителен дълг, робство до излежаване на присъда и др.
Осъдени мъже, принудени да участват в дърводобив
 • Трафик на органи
 • Измамнически фабрики
 1. UNODC on human trafficking and migrant smuggling // United Nations Office on Drugs and Crime, 2011. Посетен на 22 March 2011.
 2. Child Trafficking for Forced Marriage // Архивиран от оригинала на 2013-07-18. Посетен на 2023-08-05.
 3. Slovakian 'slave' trafficked to Burnley for marriage // BBC News, 9 October 2013.
 4. Trafficking in organs, tissues and cells and trafficking in human beings for the purpose of the removal of organs // United Nations, 2009. Посетен на 18 January 2014.
 5. Human trafficking for organs/tissue removal // Fightslaverynow.org, 30 May 2010. Посетен на 30 December 2012.
 6. Human trafficking for ova removal or surrogacy // Councilforresponsiblegenetics.org, 31 March 2004. Архивиран от оригинала на 2018-12-24. Посетен на 2023-08-05.