Тревър Рабин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тревър Рабин
Trevor Rabin
Роден
13 януари 1954 г. (70 г.)

Религияюдаизъм
Националност ЮАР
Музикална кариера
Стилпрогресив рок, поп музика, рок, хардрок, джаз рок
Инструментикитара, клавирен инструмент, бас китара, вокал
Активностот 1972 г.
ЛейбълCapricorn Records, „Кризалис Рекърдс“, RPM Records, Voiceprint Records, „Електра Рекърдс“, Varèse Sarabande, „Холивуд Рекърдс“, Jet Records, „Атко Рекърдс“, One Way
Участник вЙес“, Rabbitt, „Йес“, Anderson, Rabin and Wakeman
Семейство

Уебсайтtrevorrabin.net
Тревър Рабин в Общомедия

Тревър Чарлз Рабин (на английски: Trevor Rabin) е южноафрикански и американски (по натурализиране) музикант – китарист, певец и автор на песни, продуцент и композитор на филмова музика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 януари 1954 г. в Йоханесбург, ЮАР, в музикално семейство и израснал в Йоханесбург, Рабин започва да се занимава с пиано и китара в ранна възраст и става студиен музикант, свирейки с и продуцирайки различни изпълнители. През 1972 г. се присъединява към рок групата Rabbitt, която се радва на значителен успех в Южна Африка, и издава първия си самостоятелен албум, Beginnings. През 1978 г. Рабин се премества в Лондон, за да продължи кариерата си, като работи като самостоятелен изпълнител и продуцент на различни изпълнители, включително Manfred Mann's Earth Band.

След като се премества в Лос Анджелис през 1981 г., Рабин придобива известност като китарист в прогресивната рок група „Йес“ от 1983 до 1995 г. Първият му албум с групата – 90125 от 1983 г. – е разработен предимно от собствените му демо изпълнения и остава най-продаваният им албум, начело с песента „Owner of a Lonely Heart“, която става сингъл № 1 в САЩ. След Big Generator (1987) и Union (1991), Рабин продуцира Talk (1994) и напуска групата след турнето на албума. По време на престоя си в „Йес“ Рабин придобива щатско гражданство.

Рабин става изключително продуктивен композитор на филмова музика с над 40 игрални филма в кариерата си, най-често в сътрудничество с продуцента Джери Брукхаймер.[1] Той е носител на множество награди, включително 11 награди BMI.

През 2012 г. прави кратка почивка от писането на филмова музика, за да запише петия си самостоятелен албум, Jacaranda (2012), а през 2016 г. се включва в турне и звукозаписи като част от сборната формация „Йес с участието на Джон Андерсън, Тревър Рабин, Рик Уейкман“. През 2017 г. Рабин е включен в Залата на славата на рокендрола като член на Йес.[2]

Рабин е също така човекът зад тематичната песен за NBA на TNT и Inside the NBA, които са ключова част от шоуто от 2002 г. насам.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бърлингам, Джон. Издигането на Тревър Рабин е свидетелство за живот след „Йес“ // Variety. 23 юни 2015 г. Посетен на 29 август 2021 г. (на английски)
  2. Грийн, Анди. Тревър Рабин от „Йес“ за включването в Залата на славата на рокендрола: „Моментът не би могъл да е по-настръхващ“ // Rolling Stone. 20 декември 2016 г. Посетен на 29 август 2021 г. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Trevor_Rabin в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​