Треска по Замръзналото кралство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Треска по Замръзналото кралство
Frozen Fever
РежисьориКрис Бък
Дженифър Лий
ПродуцентиПитър Дел Вечо
Ейми Скрибнър
СценаристиКрис Бък
Дженифър Лий
Марк Е. Смит
В ролитеКристен Бел
Идина Мензел
Джонатан Гроф
Джош Гад
МузикаКристоф Бек
МонтажДжеф Драхейм
Филмово студиоУолт Дисни Анимейшън Студиос
Уолт Дисни Пикчърс
РазпространителУолт Дисни Студиос Моушън Пикчърс
Премиера13 март 2015 г.
Пепеляшка)
(Германия)
Времетраене7 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Външни препратки
IMDb Allmovie

Треска по Замръзналото кралство (на английски: Frozen Fever) е американски компютърно-анимационен музикален фентъзи късометражен филм, продуциран от Уолт Дисни Анимейшън Студиос и реализиран от Уолт Дисни Пикчърс през 2015 г. Филмът е базиран на пълнометражния анимационен филм Замръзналото кралство от 2013 г. и разказва историята за рождения ден на Анна, организиран от Елза с помощта на Кристоф, Свен и Олаф. Филмът е режисиран Крис Бък и Дженифър Лий и озвучен от Кристен Бел, Идина Мензел, Джонатан Гроф и Джош Гад.

Производството на Треска по Замръзналото кралство започва през юни 2014 г. и продължава шест месеца. Филмът дебютира в кината заедно с Пепеляшка на Уолт Дисни Пикчърс на 13 март 2015 г. Филмът получава положителни отзиви от критиците, заедно с похвали за новата си песен Making Today a Perfect Day от Кристен Андерсън-Лопес и Робърт Лопес.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Елза планира да направи на Анна изненада за рожден ден с помощта на Кристоф, Свен и Олаф, но докато Анна е на празничен лов за съкровища из кралството, Елза е настинала и несъзнателно създава група снежни човеци при всяко кихане, които започват да демонтират декорациите на рождения ден, докато Кристоф се опитва да ги спре. Докато Елза отвежда Анна на лов, Кристоф, Свен и Олаф се опитват да овладеят снежните човеци и да оправят декорациите навреме за завръщането на двете сестри. Междувременно състоянието на Елза бързо се влошава и тя получава треска. След като Елза почти пада от часовникова кула, Анна я убеждава да си почине. Те се връщат към замъка, където Елза се извинява на Анна, че е "съсипала" още един рожден ден, но Анна я успокоява, че не е съсипала нищо. Докато Анна води Елза в леглото, вратите на замъка се отварят и се появяват Кристоф, Олаф, Свен и планина от малки снежни човеци, които изненадват Анна. Елза киха отново и вижда още малки снежни човечета, които създава. Въпреки протестите на Анна, Елза завършва партито, като надува алпийски рог. Тя обаче киха в рога, образувайки гигантска снежна топка, която неволно удря Ханс отвъд океана (и в количка с тор, тъй като той почиства конюшните като наказание за опита си да убие Елза). Елза си почива в леглото под грижите на Анна, докато тя посочва, че грижата за любимата ѝ по-голяма сестра е най-добрият подарък за рождения ден досега. Олаф, Кристоф и Свен придружават малките снежни човеци до ледения дворец на Елза, където те остават с гигантски снежен вратар Маршмелоу.

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

  • Кристен Бел - Анна
  • Идина Мензел - Елза
  • Джонатан Гроф - Кристоф
  • Джош Гад - Олаф
  • Крис Уилямс - Оукън
  • Пол Бригс - Маршмелоу

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

На 2 септември 2014 г., по време на излъчването по Ей Би Си на Историята на Замръзналото кралство: Създаване на анимационната класика на Дисни, тогавашният главен творчески директор на Уолт Дисни Анимейшън Студиос Джон Ласитър обявява, че в бъдеще се очаква да излезе късометражен филм с нова песен, свързан със Замръзналото кралство.[1] Същия ден Върайъти обявява, че късометражният филм ще бъде пуснат в началото на 2015 г. под заглавието Треска по Замръзналото кралство, като Крис Бък и Дженифър Лий са режисьори, Питър Дел Вечо е продуцент, а новата песен е от Кристен Андерсън-Лопес и Робърт Лопес. Снежният човек Олаф също ще се появи на кратко.[2][3][4] На 3 декември 2014 г. е обявено, че Ейми Скрибнър е копродуцент и че Треска по Замръзналото кралство ще дебютира в кината на 13 март 2015 г. заедно с игралната адаптация на Уолт Дисни Пикчърс Пепеляшка.[5][6] В края на декември режисьорите споделят пред Асошиейтед Прес: "Има нещо вълшебно в тези герои, в този актьорски състав и в тази музика. Надяваме се, че публиката ще се наслади на този късометражен филм, който направихме, но ние го почувствахме отново. Беше наистина забавно".[7]

На премиерата на Пепеляшка и Треска по Замръзналото кралство в театър "Ел Капитан" в Холивуд, Калифорния, на 1 март 2015 г., Джош Гад заявява пред USA Today: "Искам да се извиня на родителите навсякъде по света, че децата им ще пеят изцяло нова песен на Замръзналото кралство".[8]

Създателите започват работа по късометражния филм през юни 2014 г.[9] След дискусии за Олаф, главният художник Марк Смит излага идеята за това какво може да се случи, ако Елза настине, което се превръща в основа за сюжета на късометражния филм. Режисьорите започват да работят по филма през юни и до август се завръщат в звукозаписното студио с актьорския състав, за да поставят вокални парчета. Производството на Треска по Замръзналото кралство отнема шест месеца.[10] Всички аниматори от Замръзналото кралство искат да се върнат, за да работят поне върху един кадър на Треска по Замръзналото кралство, което води до голям брой кредити в крайните надписи за късометражен филм. През есента на 2014 г. режисьорите започват да осъзнават колко много им липсват героите от Замръзналото кралство и започват да обсъждат идеи, които се превръщат в основа на продължението Замръзналото кралство II от 2019 г.[11]

Синхронен дублаж[редактиране | редактиране на кода]

Озвучаващи артисти
Роля Изпълнител
Ана Весела Бонева
Елза Надежда Панайотова
Кристоф Момчил Степанов
Олаф Петър Бонев
Екип
Обработка Александра Аудио
Микс студио Shepperton International
Продуцент на българската версия Disney Character Voices International

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 'Frozen' characters to return for a new short film, says Disney // September 2, 2014. Посетен на September 3, 2014.
  2. 'Frozen' Characters to Return in 'Frozen Fever' Animated Short // Variety. September 2, 2014. Посетен на September 2, 2014.
  3. Disney's New 'Frozen' Short Film Will Premiere in Spring 2015 // TheWrap, September 2, 2014. Посетен на September 3, 2014.
  4. 'Frozen Fever': Disney to bring back Elsa and Anna for animated short // Entertainment Weekly. September 2, 2014. Посетен на September 3, 2014.
  5. Ford, Rebecca. 'Frozen' Short Film to Screen in Front of Disney's 'Cinderella' // The Hollywood Reporter. December 3, 2014. Посетен на December 3, 2014.
  6. Graser, Marc. 'Frozen Fever' Short to Debut in Front of Disney's 'Cinderella' // Variety. December 3, 2014. Посетен на December 3, 2014.
  7. 'Frozen' Is Named Top Entertainer of the Year by AP // New York, December 23, 2014. Посетен на December 24, 2014.
  8. Josh Gad apologizes to parents for unleashing new Frozen song // USA Today. March 2, 2015. Посетен на March 3, 2015.
  9. Immersed in Movies: Chris Buck & Jennifer Lee Talk 'Frozen Fever'
  10. Frozen Fever – Behind the Magic! // National Geographic Kids. Посетен на March 29, 2015.
  11. 'Frozen 2' Filmmakers on Making the First Disney Musical Sequel // Collider. Collider Inc., November 29, 2019. Посетен на November 29, 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]