Направо към съдържанието

Трета сицилианска война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трета сицилианска война
Сицилиански войни
епицентърът на сблъсъка
Информация
Период315 г. пр.н.е. – 307 г. пр.н.е.
МястоСицилия и територията на днешен Тунис
Резултатзапазване на статуквото, но Сиракуза изземва стратегическата инициатива във войните
ТериторияСицилия с подстъпите и предградията на Картаген
Страни в конфликта
Сиракуза Картаген
Командири и лидери
АгатокълХимилкар II

Третата гръко-пуническа война се провежда в края на 4 век пр.н.е. между 315 г. пр.н.е. и 307 г. пр.н.е., като страни са Пунически Картаген и неговите съюзници от една страна и Сиракуза от друга. Това е най-интензивният военен конфликт между съперниците в историята. Завършва с прословутата африканска експедиция на Агатокъл. След края на африканската експедиция, през 306 г. пр.н.е., е сключен мирен договор, според клаузите на който се запазва старата граница в Сицилия по река Халикос. Макар и символично, картагенците са принудени да плащат скромен дан в жито и пари.[1]

Значение[редактиране | редактиране на кода]

Значението на тази война е огромно, понеже за първи път театърът на бойните действия се пренася в Магреб на Африканския континент. През 310 г. пр.н.е. набързо сформирано картагенското опълчение е напълно разбито и Картаген за първи път в своята история се оказва в критично положение.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Конфликтът не се подновява впоследствие, но в ролята на сиракузците влизат римляните, които след Първата пуническа война принуждават картагенците да опразнят острова. Насетне следва въстание на наемниците и немного славния край на пуническата столица.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хронологична енциклопедия на света, том II, Велико Търново, стр. 541 – 542 – Елинистичен Египет, Сицилия при Агатокъл, Сицилийски войни. ЕЛПИС, ISBN 954-557-003-X, 1991.