Трети път (Нацистка идеология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Трети път)
Направо към: навигация, търсене

Третият път е национал-консервативен термин, въведен като понятие в употреба през тридесетте години на 20 век във Ваймарската република за да обозначи третата водеща идеология на мястото на „мъртвия консерватизъм“ в Стара Европа (между либерализма на Западна Европа и САЩ и марксическия болшевизъм - държавен социализъм на изток в СССР). Най-общо казано „Третият път“ отхвърля всички „-изми“ на времето си - западния капитализъм и източния комунизъм.

Третият път идва да означи националната държава на бъдещето в Германия по това време - Третия Райх. Третият път се отъждествява и с фашистката идеология в Италия, франкизма в Испания и перонизма в Аржентина. Третият път има последователи и във Франция, Португалия, Полша, Великобритания, САЩ, Русия и др.[1]

Понятието за Трети път е популяризирано от книгата „Политически понятия“ (1931) на Карл Шмит. То е продукт на геопололитическата конюнктура на времето си - създаването на СССР, последвано от Версайската система от договори и Голямата депресия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Карастоянов, Стефан. Политическа география, Геополитика, Геостратегия (стр. 69-72). УИ "Св. Кл. Охридски", ISBN 978-954-07-2756-1, трето основно преработено издание, 2008.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]