Трианонски договор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Агощ Бенард и Алфред Драше-Лазар, след като са подписали договора от унгарска страна.
Карта на териториите, отнети от Австро-Унгария с Мирния договор от Трианон.

С Мирния договор от Трианон се налагат условия на победената в Първата световна война Унгария. Договорът е наречен така на името на двореца Трианон във Версай, където формално, на 4 юни 1920 г. се слага край на войната. Подписват го 16-те държави победителки, от една страна, и Унгария, от друга.

Клаузи в Мирния договор от Трианон[редактиране | редактиране на кода]

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Мирният договор от Трианон откъсва около 3,3 милиона унгарци от родината-майка; половината от тях остават да живеят в граничните райони (предимно в южна Словакия), а останалите са разселени във вътрешността на съседните на Унгария държави – най-вече в северната част на Трансилвания в Румъния и във Войводина (Северна Сърбия). От друга страна, част от придадените територии са заселени от неунгарци.

Унгарският народ е потресен и шокиран от клаузите на Мирния договор от Трианон, които откъсват от страната региони, принадлежали на кралство Унгария от 11 век. Девизът на тогавашните унгарци е „Не! Не! Никога!“ (Nem! Nem! Soha!!). До сключването на Виенското споразумение през 1938 г., знамената в цяла Унгария се издигат в знак на траур само на половината на пилона. Едва след това започват да ги издигат на две-трети. През тридесетте години на двадесети век унгарските ученици са започвали учебните занятия с молитва, в която се е призовавало за ревизия на договора и възстановяване на Велика Унгария „(Вярвам в един Бог, вярвам в една империя, вярвам в безкрайната Божия справедливост, вярвам във възраждането на Унгария!)“. В Унгария често има партии, които залагат в програмите си ревизия на границите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]