Триатлон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
триатлон

Триатлон е комбинация от 3 спорта (плуване, бягане и колоездене) с различни дистанции.

История[редактиране | редактиране на кода]

Триатлонът е измислен първо във Франция през 1920 г. и е носил имената: „Les trois sports“, „La Course des Débrouillards“ и „La course des Touche à Tout“. Провеждан е всяка година до Joinville-le-Pont в Meulan и Poissy. Остава като хоби спорт в анонимност.

В средата на 70-те години е отново открит. Двамата американци Джак Джонстоун и Дон Странахан организират на 25 септември 1974 г. в Сан Диего, Калифорния първия триатлон.

Същност[редактиране | редактиране на кода]

Триатлонът е изпитание за издръжливост, състоящо се от плуване, колоездене и бягане в тази им последователност, като дистанцията на всяка дисциплина може да варира.Целта е състезателите да финишират с най-бързо време, преминавайки през всички дисциплини, като времето за преминаване от една към друга дисциплина също се отчита в общото време. Дистанциите на трасетата варират, като в съответствие с Международния триатлон съюз и Американския триатлон, основните дистанции са както следва: Спринт ( 750 м. плуване, 20 км. колоездене и 5 км. бягане); Междинна дистанция, общоприета като Олимпийска ( 1.5 км. плуване, 40 км. колоездене и 10 км. бягане); Дълго трасе (1.9 км. плуване, 90 км. колоездене, 21.1 бягане, както при Half Ironman) и Ултра дистанция - Ironman triathlon( 3.8 км. плуване, 180 км. колоездене и 42 км.195 м. маратонско бягане).Триатлонът е един от най-младите спортове у нас и съчетава плуване, колоездене и крос. Инициатор за разпространението му е сегашният председател на федерацията Емил Стойнев по идея от проведените състезания в германските градове Кобленц и Инголщад през 1984 г. Още тогава е отбелязано и първото българско участие в международна проява. Васко Стоянов стартира на състезания по триатлон в Швейцария, а на следващата година Евгени Ставрев и Георги Коемджиев - в Чехословакия. Български триатлети (Добри Динев, Емил Стойнев, Борис Калоферов и Красимир Костов) участваха и на айрън мен ("Железний муж") през 1986 г. в гр. Остров, Чехословакия.