Трибалия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Трибалия е историческа област, населявана през Античността от тракийското племе трибали. Областта обхваща района между реките Дунав и Янтра на север и изток, Поморавието и територията на днешно Косово на запад. На юг от Трибалия са разположени землища на други тракийски племена.

В 1 век, Клавдий Птолемей отбелязва, че землището на трибалите, т.е. Трибалия обхваща територия между реките Цибрица и Вит с главен град Улпия Ескус, т.е. западната част на Долна Мизия. Често трибалите и Трибалия се отъждествяват в исторически контекст със сърбите и Сърбия, като тези трактовки се позовават единствено на Лаоник Халкокондил от 15 век, който често в историческите си съчинения, достигнали до нас, прибягва до архаизми (мизи, илири и т.н.) за означение поданиците на отделните владетели, без да влага етнически смисъл в съдържанието им.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tribalia“ и страницата „Tribalia“ в Уикипедия на английски и испански език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.