Триглав подбедрен мускул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Триглав мускул на прасеца)
Jump to navigation Jump to search
Триглав подбедрен мускул
Gastrocnemius.png
Латински m. triceps surae
Атлас Триглав подбедрен мускул
Нерв tibial nerve
Произход прасцов и плосък мускул
Залавяне achilles tendon, calcaneus   
Действие повдига и поддържа тялото на пръсти
Кръвоснабдяване posterior tibial artery
Elsevier triceps surae muscle

Триглавият подбедрен мускул (Musculus triceps surae) е най-големият от мускулите на подбедрицата. Той е добре развит и се изгражда от 2 отделни мускула — прасцов и плосък мускул:

  • Прасцов мускул (Musculus gastrocnemius) - състои се от 2 глави — медиална и латерална, които се събират към границата между горната и средната трета на подбедрицата и образуват плоско мускулно тяло, което към средата на подбедрицата преминава в дебело и широко сухожилие.
  • Плосък мускул (Musculus soleus) - разполага се под прасцовия мускул. Започва от задната повърхност на големия пищял и от намиращата се по нея костна линия. Тялото на мускула покрива дълбоките мускули по задната страна и надолу преминава в Ахилесовото сухожилие, което се залавя за петната кост.

Функция[редактиране | редактиране на кода]

Функцията на триглавия подбедрен мускул се изразява в стъпално сгъване на ходилото, като повдига и поддържа тялото на пръсти. Поради това, че двете глави на прасцовия мускул се прехвърлят по задната страна на колянната става, те подпомагат нейното сгъване и удържането на бедрото и подбедрицата в сгънато положение.