Направо към съдържанието

Триградско ждрело

Триградско ждрело
Изглед от Триградското ждрелото
Изглед от Триградското ждрелото
41.6167° с. ш. 24.3792° и. д.
Местоположение в България
Общи данни
МестоположениеЮжна България
Надм. височинаок. 1100 m
Дължина7 km
РекиТриградска река
Инфраструктура
СелищаБеден, Брезе, Водни пад, Грохотно, Гьоврен, Девин, Жребево
Триградско ждрело в Общомедия
Изглед от Триградското ждрелото

Триградското ждрело е изключително живописен пролом на Триградска река (ляв приток на Чаирдере, дясна съставяща на Въча) в Южна България, в Западните Родопи, Община Девин, област Смолян.

Географско описание[редактиране | редактиране на кода]

Ждрелото е с епигенетичен произход и е с дължина около 7 km, като същинското ждрело е около 2 – 3 km. Всечено е до 300 – 350 m всред силно окарстени протерозойски мрамори. Има тясно (от 100 до 300 m) скалисто легло и стръмни до отвесни склонове. Западната му стена се издига на височина до 180 m, а източната достига до 300 – 350 m. Триградското ждрело е трето по дължина е в България, след Буйновското и Трънското ждрело.

Започва на около 1,5 km северно от село Триград на около 1180 m н.в., където Триградска река влиза в пещерата Дяволското гърло и 530 m след това излиза като голям карстов извор. Същинското ждрело свършва при устието на Триградска река в Чаирдере на около 1020 m н.в., а целият пролом продължава още 4 – 5 km и завършва при устието на Мугленска река вливаща се отдясно в Чаирдере на около 876 m н.в.

Защитена местност[редактиране | редактиране на кода]

За опазване на редки и ендемични растителни и животински видове и за опазване на природни местообитания, през 1963 г. е създадена защитена местност Триградското ждрело.[1]

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Триградското ждрело е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печатът е в хижа „Триградски скали“ и в пещера „Дяволското гърло“. Основната забележителност на ждрелото е изумителната пещера Дяволското гърло, която се намира на левия (западен) скат. В източния му склон, много по-високо се намира друга известна пещера – Харамийска дупка. На около 500 m преди началото на ждрелото се намира жижа „Триградски скали“, а в близост до нея е единствения в България „Музей на мечката“.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

По цялото протежение на ждрелото преминава участък от тесен, еднолентов път, който е единствената връзка за селата Триград, Водни пад, Жребево и Кестен.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Триградското ждрело // ИАОС. Посетен на 9 октомври 2018 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]