Триера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гръцка триера

Триера или трирема (на латински: triremis, от tres, tria — 3, и remus — весло — трирема; на гръцки: Τριήρειςтриера) се нарича типичният боен кораб от класическата епоха в Античността, с 3 реда гребци, разположени един над друг в шахматен ред.

Строеж и функциониране[редактиране | редактиране на кода]

Корабите се строят от определени видове дървесина - ела, кипарис, кедър и бук. Източници на дървен материал са Македония, Тракия, Северна Мала Азия и Ливан, откъдето гърците внасят изключително ценния кедър. Корпусът на триерата е дълъг 30-35 метра и широк 6 метра. Водоизместимостта на съда е над 200 тона, максималният брой на екипажа около 200 души. В някои случаи тиремите са снабдени с платна в помощ на гребците. Корабите са снабдени с дървен клюн, понякога обкован с мед или бронз, с който се нанася удар по противниковите кораби. Дълбочината на газене на триерата достига 1 метър, а максималната и скорост е около 11 км в час.

Трите реда гребци се наричат отгоре надолу транити, зевгити и таламити. Зевгитите сядат на напречните греди (зевги) на кораба, откъдето идва и названието им. Транитите сядат на около 0,60 м. по-високо, на пейка наречена транос. Таламитите сядат под зевгитите (около 0,90 м. по-ниско, в трюма наречен таламос.

Римска трирема

История[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че първите кораби от този тип се появяват във Финикия и към 5 в. пр. Хр. се разпространяват във флотилиите на другите средиземноморски страни. Според историческите извори, първите триери в елинския свят са построени в град Коринт.

През класическия период най-силен и многоброен флот притежава Атина. Екипажът на атинската триера се състои от 170 гребци - 62 транити, 54 зевгити и 54 таламити. Командир на кораба- триерархът, обикновено е заможен гражданин, осигурил със собствени средства строежа и екипирането на триерата. Негови помощници са лоцманът, офицерът на "носа" и началникът на гребците. Тактът на гребане се отмерва от музикант с флейта. Екипажът обикновено включва още 7-10 моряци и около 15-20 стрелци и хоплити.