Тримсквида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тримсквида
Илюстрация от Елмер Бойд Смит, 1902 г.
Илюстрация от Елмер Бойд Смит, 1902 г.
Първо издание
Flag of Iceland.svg Исландия
Оригинален езикнордически
Видпоема
Публикувано вПоетична Еда
Тримсквида в Общомедия

„Тримсквида“ или „Поема на Трим“ е една от най-известните поеми от Поетичната Еда. Скандинавският мит има трайна популярност в Скандинавия и продължава да бъде разказвана и пята в няколко форми до XIX век.

История[редактиране | редактиране на кода]

Великанът Трим краде чука на Тор, Мьолнир, и за да го върне, иска богинята Фрея за жена. Вместо Фрея асите преобличат Тор като булката и Локи като шаферката, които тръгват за Йотунхайм за „сватбата“. Идентичността на Тор е комично намекната по време на сватбата (богът изяжда цял вол сам), а Локи предоставя слаби обяснения, които великаните приемат спрямо странното поведение на булката. Мьолнир е връчен в ръцете на Тор като част от сватбената церемония, позволявайки на бога да порази великаните и да се прибере у дома.

Анализ[редактиране | редактиране на кода]

Няма съгласие сред учените относно възрастта на Тримсквида. Някои я смятат за чисто езическа и една от най-старите поеми в Еда. Други предлагат, че е християнска пародия на езическите богове.

Аналогия със странните обяснения на Локи относно поведението на Тор може да се направи с „Червената шапчица“, където вълкът дава еднакво странни обяснения относно външния си вид на внучката.