Тримчева къща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тримчева къща
Тримчева куќа
Карта Местоположение в Охрид
Видкъща
МестоположениеОхрид, Северна Македония
Стилвъзрожденски
Изгражданекрай на XIX век
Етажи2
Статутпаметник на културата

Тримчевата къща (на македонска литературна норма: Тримчева куќа) е възрожденска къща в град Охрид, Северна Македония. Построена в края на XIX век, сградата е рядък пример за запазена възрожденска архитектура в града и е обявена за значимо културно наследство на Северна Македония.[1][2]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Къщата е изградена в махалата Месокастро на улица „Нада Филева“ № 26. Състои се от приземие и два етажа с двор отпред. Приземието е каменно, а етажите са паянтова конструкция. Междуетажните и покривната конструкция са дървени, а покритието е с турски керемиди. Етажите са еркерно издадени и профилирани. Фасадата има дървени обшиви на ъглите и около прозорците и завършва с тимпанон. Стрехата е богато профилирана. Във вътрешността са били запазени редица оригинални елементи - изписан декоративен таван от къщата е пренесен в Ураниината къща, а чичеклъци, долапи и сергени са разположени в Ураниината и в Узуновата къща.[1][2] Къщата е принадлежала на Фроса Тримчева.[2]

На 1 януари 1951 година къщата е обявена за паметник на културата.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Куќа на ул.Нада Филева бр.26 // Управа за заштита на културното наследство. Архивиран от оригинала на 2016-03-20. Посетен на 8 ноември 2017.
  2. а б в Петровска, Светлана, Александар Целески, Надежда Поп-Костова, Горан Патчев. Студија за интегрирана заштита на Старото градско јадро (предлог план). Дел 1. Охрид, Национална Установа –Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј –Охрид, 2016. с. 73.
  3. Петровска, Светлана, Александар Целески, Надежда Поп-Костова, Горан Патчев. Студија за интегрирана заштита на Старото градско јадро (предлог план). Дел 1. Охрид, Национална Установа –Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј –Охрид, 2016. с. 154.