Цветна слепота

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тританопия)
Далтонизъм
Тест на Ишихара №9
Специалностофталмология
Класификация и външни ресурси
МКБ-10H53.5
МКБ-9368.5
База данни
DiseasesDB
2999
Мед. рубрики MeSHD003117
Цветна слепота в Общомедия

Цветна слепота или дисхроматопсия е дефект на човешкото зрение, който се изразява в неспособността да се разграничават определени или всички цветове.

Понякога на български като синоним се използва думата далтонизъм,[1] въпреки че всъщност терминът означава точно определен вид цветна слепота – деутеранопия.[2] Терминът произлиза от името на английския химик Джон Далтон, който сам страда от това зрително нарушение и първи го описва. Далтонизмът е частен случай на цветната слепота по отношение на зеления цвят.

Цветната слепота може да бъде вродена или придобита: при различни заболявания на зрителния нерв и особено атрофията му. Вродената цветна слепота е нелечима.[3]

Също така тя може да е пълна или частична.

  • При пълната цветна слепота, още известна като монохроматизъм или ахроматопсия, всички цветове се възприемат като нюанси на сивото. Това нарушение е изключително рядко срещано. При ахромазията (албинизъм) също липсва цветно зрение, но се наблюдават и други оплаквания като ниска острота на зрението и повишена чувствителност към светлина.[3]
  • Частичната цветна слепота (още дихроматизъм) се изразява в неспособност да се различи един от трите основни цвят – червен, зелен, син, като нарушенията се наричат съответно протанопия, деутеранопия и тританопия. При частичната цветна слепота всички възможни нюанси на цвета, към който окото е безчувствено, се представят като комбинация от другите два цвята.[3] Най-рядко срещаната от трите форми е тританопията.

За установяване на цветна слепота се използват многоцветни (полихроматични) табла, известни като тестове на Ишихара по името на японския офталмолог Шинобу Ишихара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кратка българска енциклопедия, издание на БАН, 1969
  2. Definition of Daltonism // Medterms.com. Архивиран от оригинала на 2012-08-06. Посетен на 08/06/2007. (на английски)
  3. а б в Краткая медицинская энциклопедия, Изд. Советская энциклопедия, Москва, 1974

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]