Трите възрасти на О'Кини сан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трите възрасти на О'Кини сан
Три возраста Окини-сан
АвторВалентин Пикул
Първо издание1981 г.
СССР
Оригинален езикруски
ЖанрИсторически-приключенски
Видроман

„Трите възрасти на О'Кини сан“ (на руски: Три возраста Окини-сан) е исторически роман от съветския писател Валентин Пикул, написан през 1981 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Романът е посветен на историята на руския флот, която е представена чрез съдбата на един от военноморските офицери, Владимир Коковцев.

Клиперът „Наездник“, на който е започнал службата си героят на книгата

Младият мичман Коковцев, попадайки в Япония, се срещна с гейшата О'Кини сан, която ще стане неговата фатална любов през целия му живот. Първата им среща е изпълнена с нежност, романтика и любов.

Няколко години по-късно, по време на руско-японската война, Коковцев ще се окаже в състава на ескадрата, която ще бъде унищожена в битката при Цушима. Героизмът на руските моряци, редови участници в сражението, не е в състояние да поправи нито грешките на командването, нито техническата изостаналост на руския флот в сравнение с най-новите японски кораби. Попадайки в плен, Коковцев отново се среща с О'Кини сан.

Първата световна война заварва Коковцев в Балтийско море, където той ще се сражава срещу германския флот. Не признавайки Октомврийската революция, Коковцев емигрира от Русия в Япония, където го очаква последната, трагична среща с японската гейша...

Източници[редактиране | редактиране на кода]