Триумфална арка (Киев)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Триумфална арка
Триумфалната арка в Киев, съществувала от 1857 до 90-те години на 19 век
Карта Местоположение в Киев
Видпаметник
МестоположениеКиев, Украйна
АрхитектВиктор Гартман
Изграждане1857 г.

Триумфалната арка в Киев е съществувала през втората половина на 19 век дървена конструкция в Киев – триумфална арка на града. Тя е издигната през 1857 г. в чест на пристигането на император Александър II, което се очаквало на 31 януари същата година. Намирала се е на мястото на съвременния Въздухофлотски надлез. Разглобена през 1890-те години.

В близост до арката се състои тържественото посрещане на царския влак. Предвиждало се да се постави каменна арка на същото място, но императорът предложил да похарчи събраните за тази цел пари за по-полезно дело (с течение на времето с тях е открито Александърското търговско училище).

Проектът за арката е на Виктор Гартман и е предложен на неговата изложба през 1874 година. Този проект вдъхновява Модест Мусоргски да създаде една от своите „Картини от една изложба“ – пиесата „Богатирски порти“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Киев. Историческая энциклопедия. С древнейших времён до 1917 года

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Триумфальная арка (Киев)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​