Направо към съдържанието

Троил и Кресида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Троил и Кресида
Troilus and Cressida
Троил и Кресида, 1609
Троил и Кресида, 1609
Информация
АвторУилям Шекспир
Създадена1609
Оригинален езиканглийски
Жанрдрама
Видтрагедия
Троил и Кресида в Общомедия

„Троил и Кресида“ (на английски: Troilus and Cressida) е пиеса от Уилям Шекспир.

Място на действието[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива в Троя и гръцкият стан пред нея.

Действащи лица[редактиране | редактиране на кода]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Пиесата е кръстена на троянския принц Троил — син на цар Приам — и неговата възлюбена, също троянка Кресида. Много малко от пиесата, обаче, разказва за тяхната любов и изневярата. Троил се влюбва в Кресида и обратното и след секса им и обяснението им във вечна вярност един към друг, Кресида е разменена за гръцки военнопленник и се озовава в гръцкия лагер, където Троил я вижда да флиртува с Диомед и решава да ѝ отмъсти за онова, което за него е измяна. По-развита е втората линия на сюжета, позната ни от Илиадата на Омир, която проследява лидерите на троянците и на гърците — съответно Приам и Агамемнон. След като троянеца Хектор праща писмо на гърците, че призовава един техен войник на дуел очи-в-очи, Агамемнон кара Ахил да го стори, но получава непрекъснатия му отказ. Гърците пращат Аякс, но той сключва мир с Хектор преди да започне битката. Ахил се дърпа от битката, докато троянците не убиват неговия любовник Патрокъл. Тогава Ахил хваща Хектор пред стените на Троя невъоръжен и кара мирмидоните — слепи привърженици да го доубият. Войната остава недовършена след като троянците изгубват своя герой.

История на написването[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че пиесата „Троил и Кресида“ е написана през 1602 г., малко след написването на „Хамлет“. Тя, обаче за първи път е спомената в Регистъра на издадени творби от Джеймс Робъртс, където се споменава, че е играна.

Рецензия[редактиране | редактиране на кода]

Трагедията „Троил и Кресида“ поставя въпроса относно кое е важното в живота и кое просто екзистенциалното. Това е една странна трагедия, която карала зрителите да се чудят как да реагират на отделните герои. Всъщност в тази пиеса Шекспир поразбърква представите за човешките ценности като показва комичното в елементарните оценки на обществото и трагичното в неспособността на една обществена оценка да характеризира правилно една личност — постижимо единствено при проследяване на цялостната линия на живота и съдбата ѝ и взаимодействието ѝ с другите. Пиесата включва множество разкрития за страни от характера и постъпки точно от герои, от които зрителя не очаква според първоначалното си възприятие за тях. Издаден през 1609 г. текста на пиесата е с невероятно модерно звучене, присъщо на само на Шекспир, разтърсва с непрекъснатия процес на преоценяване на що е любовта, честта и йерархията. В тази трагедия не умира главния герой Троил и това също я прави по-особена, умира обаче любовта между Троил и Кресида и героят от троянската война Хектор.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]