Трънак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Трънак
Общи данни
Население 1277 души[1] (15 март 2022 г.)
69 души/km²
Землище 18,511 km²
Надм. височина 137 m
Пощ. код 8550
Тел. код 05946
МПС код А
ЕКАТТЕ 73287
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   кмет
Руен
Исмаил Осман
(ДПС)
Кметство
   кмет
Трънак
Якуб Осман
(независим)

Трънак е село в Югоизточна България. То се намира в община Руен, област Бургас.

Трънак е добре уредено село – електрифицирано и водоснабдено е. Жителите разполагат с кметство, училище, работещи магазини, кафене, кръчма и поща. За здравето на местните жители са грижи един общопрактикуващ лекар, а медицински център функционира на територията на общинския център.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Трънак отстои на около 29 km от с. Руен, на 67 km северозападно от гр. Бургас и на 9 km югозападно от с. Струя. Климатът е преходно-континентален, зимата е сравнително мека поради близостта до морето, пролетта – хладна, лятото е горещо с голям брой слънчеви дни, а есента е продължителна и топла. Разположено е на 200 m надморска височина.

В близост до селото се намира язовир Цонево, който е подходящ за риболов.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 18 век оттам е минавал главният път от Северна България към Цариград. Все още могат да се забележат руини от наблюдателници, строени за охрана на пътуващите кервани.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на село Трънак наброява приблизително 1246 души към 31.12.2013. На преброяването през 2011 година 96% от жителите на селото се определят като турци.[2]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Късноантичната и средновековна крепост „Калето“ се намира на около километър северно от центъра на Трънак, на скалист връх над левия бряг на река Коджа дере.

Стените на крепостта са във вид на насипи, широки 6 – 7 m, високи до 4 m, на места с вътрешни и външни лица. Дебелината им е 2 – 4 m. В крепостта се открива керамика от края на IV – VII в. В южна посока от крепостта има стар път през река Луда Камчия за крепостта край с. Снягово.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]