Трънско ждрело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Трънско ждрело
Bulgaria location map.svg
42.8614° с. ш. 22.65° и. д.
Трънско ждрело
Трънско ждрело
Г. К.: 42° 51' 41'' N, 22° 39' 00'' E
Тип на обекта: пролом
Данни
Надм. височина: 650 m
държава: България
река: Ерма
Трънското ждрело

Трънското ждрело (или Ломнишко ждрело, Ждрелото на река Ерма) е каньоновиден пролом на река Ерма в Западна България, в най-източната част на планината Руй, в Община Трън, област Перник, на около 3,5 km северно от град Трън.

Географско описание[редактиране | редактиране на кода]

Цялата дължина на ждрелото е около 2,8 km, а надморската му височина е около 650 m. Започва югоизточно от село Ломница на 677 m н.в. и се насочва на североизток. След около 300 m е най-тясната му част (дължина около 100 m и ширина 5 m), където надморската височина е около 650 m, след което проломът малко се разширява и оградните му склонове стават сравнително наклонени. Завършва югозападно от малкото село Богойна на 630 m н.в.

Реката се е всякла на около 120 m в горноюрските варовици и оградните склонове са стръмни, на места отвесни.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

През 1961 г. ждрелото е обявено за природна забележителност с площ от 9 ха. В най-тясната му част има изграден мост, от който безопасно може да се наблюдава този природен феномен. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 km, като преминаването по цялата ѝ дължина отнема около 8 часа. Друг изходен пункт за екопътеката е село Банкя, в близост до което се намира и Ябланишкото ждрело. Пътеката представлява серия от равни участъци, стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби.

39. Трънско ждрело

Трънското ждрело на река Ерма е под номер 39 в стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът се намира в механа Ерма на километър преди ждрелото и в туристическия информационен център на град Трън.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]