Трънчовица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Трънчовица
Общи данни
Население 578 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 32,107 km²
Надм. височина 97 m
Пощ. код 5925
Тел. код 06530
МПС код ЕН
ЕКАТТЕ 73345
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   - кмет
Левски
Любка Александрова
(БСП)
Кметство
   - кмет
Трънчовица
Блажо Николов
(БСП)

Тръ̀нчовица е село в Северна България. То се намира в община Левски, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира в централната част на Дунавската равнина, на големия завой на река Осъм. От три страни землището на селото е заобиколено от реката. То се намира на десния бряг по нейното течение. По-голямата част от Трънчовица е разположена на склоновете на високи хълмове, гледащи към река Осъм. През селището преминава третокласния републикански път, свързващ гр. Левски с гр. Никопол. Основен поминък на населнието е земеделието и животновъдството, поддържано и развивано от две земеделски кооперации и един местен арендатор . На територията на с. Трънчовица работи мандра, която произвежда истинско бяло саламурено сирене и вкусен кашкавал, отговарящи на БДС. Марката "Медея"-мандра Трънчовица е добре позната и предпочитана.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за Трънчовица са от XIV век. По това време тук са живели привърженици на християнското течение на павликяните. Селото през 15 век се е наричало Павликянска Трънчовица. В началото на XVII век жителите му приемат католицизма. В средата на XVII век, след Чипровското въстание, голяма част от жителите се преселват в областта Банат, на тогавашната Австро-Унгарска империя (сега част от Румъния).

Авторът на първата българска печатна книга "Абагар" епископ Филип Станиславов живее дълго време в селото. Тук съгражда граматическо училище, от типа на училищата в тогавашна Западна Европа, в което се изучават латиница, латински език, богословски дисциплини и т.н., но също така и кирилица. Това е второто граматическо училище в България, след граматическото училище в Чипровци. Някои историци твърдят, че "Абагар" е била написана в Трънчовица.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Днес населението изповядва католицизъм. В селото има два католически храма. Храмът „Свети Архангел Михаил“ е построен през 1874 г. в центъра на селото. Вторият храм „Светият кръст“ е построен през 1933 г. в „Долната махала“. Той е изграден по същия проект, по който е изградена немската църква в село Бърдарски геран.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Две католически църкви. Едната е построена през 1874 г. с дарения на местни жители и хора от Полша и др. католически страни.

В близост до селото се намира Капитанската могила. Според легендата от нея по време на Руско-турската освободителна война един руски капитан е водил наблюдение най-вероятно на турски предни позиции в системата на отбраната на Плевен.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Григор Вачков, актьор (1932–80)
  • Димитър Станчев - о.р. полковник от Българската армия (1956-1966) и Гранични войски (1966-1982 г.).
  • Брунко Илиев, волейболист и треньор, баща на Ивайло Гаврилов (1945-2016)
  • Симеон Брунков, директор на училища ФАРОС, ръководител на клас от първия випуск от 1987 г. на езиковата гимназия в Правец
  • Андриана Бънова-лекоатлет
  • Мартин Пенев-волейболист
  • Ивайло Чочев-футболист
  • Златко Зехиров - р 1931 г. Политически офицер в Българската народна армия.Инспектор на ЦК на БКП.
Футболен Клуб "Ботев Трънчовица" шампион на ОФГ А (2000 г.)
Много добър баскетболен отбор и многократен шампион на България при юноши

Други[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на датите от 22-ри до 25-ти май се правят представления в памет на Григор Вачков. В тях участват самодейците на Читалище "Григор Вачков". Самодейците са на възраст от 5 г. до 65 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Слънце над Трънчовица