Трюфел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за вида гъби. За сладкарското изделие, вижте Шоколадов трюфел.

Трюфел
Класификация
царство:Гъби (Fungi)
отдел:Торбести гъби (Ascomycota)
клас:Пезизомицети (Pezizomycetes)
разред:Pezizales
семейство:Трюфелови (Tuberaceae)
род:Трюфел (Tuber)
Научно наименование
P.Micheli & F.H.Wigg., 1780
Трюфел в Общомедия
[ редактиране ]

Трюфелите (Tuber) са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи: черни, червени и бели, откъдето и наименованието „черен диамант“, което им се дава понякога.

Отглеждат се много трудно, което, заедно със създадения стереотип, ги прави изключително скъпи. Понякога се продават на търгове с благотворителна цел на изключително завишени цени. Цените на трюфелите започват от 100 лева и могат да достигнат до 10 000 лева за килограм. Цената им зависи от кой вид са трюфелите, с какво качество са и в коя държава се търгуват. [1][2] Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества. Въпреки това, основно се търгуват в Италия, Франция, САЩ и Германия.

Според цвета, трюфелите са предимно бели или черни, но съществува и един вид червен трюфел.

Според сезона, трюфелите са зимни или летни. По-ценни и скъпи са зимните, но те се намират много по-трудно и в много по-малки количества.

Класифицирането на трюфелите се прави също по големина, като по-едрите са по-ценни. Освен това се окачествяват и по качество в зависимост от едрината, нараняванията или червясването.

Най-ценното от всичко е уханието на трюфелите, техният аромат, който е специфичен за всеки различен вид. Дори е достатъчно да усетите мириса на трюфелите, за да определите от кой вид са. Това го умеят единствено хората, които са навътре в този занаят, които са обучени за това, и които са виждали и сравнявали различни видове.

Трябва да се знае също така, че има лъжливи и отровни трюфели.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Трюфели от България