Туикенам Стейдиъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Туикенхам Стейдиъм)
Туикенам Стейдиъм
Карта
Местоположение в London Borough of Richmond upon Thames
Общи данни
ПрозвищеТуикенам
АдресWhitton Road
Twickenham
Лондон
Англия
Построен1907
Открит2 октомври 1909
Поддържан отRugby Football Union
Покритиетрева
АрхитектWard McHugh Associates
Капацитет82 000
Използван от
Национален отбор по ръгби на Англия
Туикенам Стейдиъм в Общомедия

Туикенам Стейдиъм (на английски: Twickenham Stadium) е стадион в Лондон, квартал Туикенам.

Той е най-големият стадион в света, използван изцяло за спорта ръгби, както и 2-рият по големина стадион във Великобритания след стадион Уембли и 5-ият в Европа.

Стадионът е дом на Съюза по ръгби. Приема мачовете на английския национален отбор по ръгби, както и турнира Middlesex Sevens, финала на Aviva Premiership, LV Cup и мачовете от Heineken Cup. На него се провежда и финалът по ръгби лига на „Чалъндж Къп“.

Съоръжението се използва не само за ръгби мачове, но и за други събития, като концерти на Iron Maiden, Bon Jovi, Genesis, U2, The Rolling Stones, The Police, Eagles, Ричард Бенсън, R.E.M., Лейди Гага и световното диамантено турне на Риана.

История[редактиране | редактиране на кода]

Успешната продажба на билети за мачове срещу Нова Зеландия и Южна Африка, изиграни на Националния спортен център „Кристъл Палас“, карат федерацията по ръгби да осъзнае ползата от притежаването на собствено спортно съоръжение.

Уилиям Уилиямс и касиерът Уилиям Кейл намират начин за закупуване на парцел с големина 10 и 1/4 акра през 1907 г. Първите трибуни са построени през следващата година. След инвестирането на допълнителни средства за пътища на 2 октомври 1909 г. се играе първият мач на Harlequins срещу Richmond, а първият „международен“ мач е на Англия срещу Уелс на 15 януари 1910 г.

По време на Първата световна война теренът е използван за паша на едър рогат добитък, коне и овце. През 1921 г. крал Джордж V открива на стадиона военен мемориал.

Смята се за емблема на английското ръгби. През сезон 2009/2010 отбеляза своя 100-годишен юбилей.