Тунел под Трихълмието

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тунел под Трихълмието
Основни данни
Вид пътен тунел
Път бул. „Цар Борис III Обединител“
Пресича Трихълмието
Местоположение Flag of Bulgaria.svg ПловдивБългария
Технически данни
Дължина 216 м
Ширина 18 м
История
Построен 1948-1960 г.
Строител Борислав Славов
Експлоатация
Собственик Община Пловдив
Карта
Plovdiv city center map.png
42.1475° с. ш. 24.7508° и. д.
Местоположение на картата на България Пловдив център
Тунел под Трихълмието в Общомедия

Тунелът под „Трихълмието“ e пътен тунел, който се намира на булевард „Цар Борис III Обединител“ и минава под Античния театър в Пловдив. Той е известен на пловдивчани като Тунела.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пътният тунел по бул. „Цар Борис III Обединител“ в Пловдив е построен през петдесетте години на XX в. Работата по проектирането му започва през 1948 г., a прокопаването му - през ноември 1949 г. Първоначално носи името на Георги Димитров. Поради възникнали разногласия, строителството е преустановено за известно време. Довършен е и е открит през 1960 г. По време на неговото строителство и оформяне на булевард „Георги Димитров“ са съборени много къщи с архитектурна стойност от двете му страни и е разрушена част от античната крепостна стена.[1] Преместен е Житения пазар и площад „Цар Крум“ загубва своето значение на централен площад. Пловдивският строителен инженер Борислав Славов участва в започване на строителството му през 1948 г. и в завършването му през 1960 г. вече като Главен инженер на ДСО „Градстрой“. След пускането на съоръжението той е удостоен с „Почетен знак на Пловдив“.[2]

В края на 1990-те тунелът е основно ремонтиран, поставени са хидроизолация, третична облицовка с шумозаглушаващ ефект, ново осветление и контактна мрежа.

Тунелът е в посока север–юг. През 2015 г. около 60 % от трафика Север-Юг в Пловдив минава през тунела. Това налага общината да развие стратегия за алтернативни маршрути.

Технически данни[редактиране | редактиране на кода]

Съоръжението представлява двупосочен пътен тунел (една тръба) с по две ленти на движение за всяка посока. Дължина: 216 м, широчина: 18 м, напречно сечение: 105 м2.

Начин на изпълнение - „Подземно прокопаване“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Транспорт“         Портал „Транспорт          Портал „България“         Портал „България