Партия на тунизийските работници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
партия на тунизийските работници
حزب العمال
Parti des travailleurs (Tunisie).svg
Ръководител Хамма Хаммами
Основана 3 януари 1986 г.
Член на Международна конференция на марксистко-ленинистките партии и организации (Единство и борба)
Идеология Ходжаизъм
Учредително събрание
3 / 217
Сайт www.albadil.org
партия на тунизийските работници в Общомедия

партия на тунизийските работници (на арабски: حزب العمال) е крайнолява ходжаистка политическа партия в Тунис.

Партията е основана на 3 януари 1986 г. Младежкото й̀ подразделение е известно като Съюз на комунистическите младежи в Тунис. Говорител на партията е Хамма Хаммами.

При режима на Конституционното демократично обединение партията е нелегална. Според Амнести Интернешънъл през 1998 г. 5 студенти са обвинени в членство в ТРКП и получават 4-годишни присъди след студентски демонстрации.

След Жасминовата революция от 2011 г. е легализирана и на изборите през октомври получава 3 места в Учредителното събрание.

ТРКП е член на Международната конференция на марксистко-ленинските партии и организации (Единство и борба).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Tunisian Workers' Communist Party“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.