Туомас Холопайнен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Туомас Холопайнен
Tuomas Holopainen
финландски музикант
20151121 Oberhausen Nightwish Nightwish 0313.jpg
Роден
Музикална кариера
Стилсимфоничен метъл
Инструментиелктронна клавиатура, пиано, музикална клавиатура
Активностот 1992 г.
ЛейбълСпайнфарм Рекърдс
Участник вНайтуиш
Натвинденс Грет
Свързани изпълнителиNightwish

Уебсайтweb.archive.org/web/20171105014518/http://www.tuomas-holopainen.com
Туомас Холопайнен в Общомедия

Туомас Холопайнен (на фински: Tuomas Holopainen) е музикант от финландската метъл група Nightwish, занимаващ се с електронната част от музиката им. Голяма част от текствете на групата са негово дело.

Изучавал е кларинет и пиано в музикален колеж. През 90-те свири в няколко групи, като най-дълго се задържа с групата Darkwoods My Betrothed, които имат 3 издадени албума с негово участие. През 1996 г. решава да реализира идеята си да – създаде група, в която той сам да композира музиката. Заедно с Емпу Вуоринен и Таря Турунен създава групата Nightwish, отначало планирана като акустичен проект. Чувайки дълбокият глас на Таря Турунен (тогава мецосопран), той решава да промени цялостно концепцията на групата – Nightwish започват да правят метъл музика.

Развитието на композиторските способности на Холопайнен е явно – в последните два албума на Nightwish Century Child (2002) и Once (2004) той включва симфонични оркестри.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Туомас е роден на 25 декември 1976 г. в Ките, Финландия. Той е най-малкият от трите деца в семейството (има сестра с 12 години по-голяма от него и брат с 10 години по-голям от него).

Той обяснява в едно интервю, че първото „чудо“, което помни е, когато получава първия си комикс Доналд Дък, когато е на 3, следващото е когато прочита „Властелина на пръстените“ за първи път, когато е на 7 години.

Туомас бил умно дете, но много бързо се отегчавал, защото научавал нещата по-бързо от повечето ученици. Прекарвал по-голямата част от тийнейджърските си години сам, предпочитал да седи вкъщи със своите книги и да чете. Не може да си спомни и да е ходил на дискотека или нещо подобно.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Музикалната му кариера започнала на 7, когато майка му го изпратила в класа по пиано. В музикалното училище той се специализирал в кларинет и пиано. Туомас познава основата на музикалната теория и може да чете ноти и да акомпанира с пианото. Кларинетът се оказва полезен за него, когато се включва към армията, той свирил във войсковата група за близо 9 и половина месеца.

На 16 се присъединява към първата си група наречена Dismal Silence (в превод – Безрадостно мълчание). Това бил и първият път, когато използвал кийборд.

Първата му група, която подписва музикален договор била Darkwoods (Мрачни гори) през 1995, но той не бил постоянен член на групата, а временен. Туомас също така изкомпозирал своята първа песен по това време – A new heaven a new Earth за Heirs of the Northstar.

Малко след това започва да свири в друга група-Nattvindens Gr't и създава с тях два албума. По едно и също време Туомас бил в две групи, но усещал, че не може повече да пише музика, защото бил само временен член на тези групи.

В началото всичко било добре, но постепенно желанието му да пише своя собствена музика нараснало.

Идеята за Nightwish се зародила юли 1996 в полунощ, когато Туомас прекарвал нощта с приятели на лагер около огъня. В началото той все още не бил измислил име на групата, но концепцията била следната: акустична музика, включваща само китара, флейта, вокали и кийборд.

Той си спомнил Таря от музикалния клас, когато били на 13, така че заедно с Емпу отишли до нейната къща, за да я попита дали би искала да се присъедини към групата и тя мигновено отвърнала „да“. Първите три песни били записани в периода между октомври и декември 1996. Те искали да чуят как ще звучи музиката им, ако добавят и барабани (присъединил се и Юка). И след няколко дни репетиране отишли в студиото през април 1997. По това време записали 7 песни, които могат да бъдат намерени в Angels Fall First (limited edition).

Любопитна информация: Индианското име на Туомас, което той получил от John Two Hawks е Sunkmanitutanka Nagi (Вълча сянка)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]