Турия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Турия .

Турия
Общи данни
Население 410 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 67,818 km²
Надм. височина 475 m
Пощ. код 6157
Тел. код 043616
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 73451
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Павел баня
Станимир Радевски
(независим)
Турия в Общомедия

Турия е село в Южна България. То се намира в община Павел баня, област Стара Загора. Село Турия се намира в планински район.

Изглед от село Турия

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е много старо. Над реката има римски мост, който е отлично запазен и се ползва и днес (туристите го наричат Скокът). На Голям Висок (най-близкият до селото връх на Средна гора) има останки от римска църква. Старото село се намирало малко по-нагоре по реката при един широк неин завой в местността „Равнака“. Било опожарено при падането под османска власт, а обитателите му са се пръснали в колибарски селища във вътрешността на Средна гора. И до днес отделни местности в горските масиви носят имената на обитавалите ги родове. Възстановено на днешното си местоположение в средата на XVIII в. по инициатива на хайдушкия род на Джалъзите, по време на Руско-турската война е опожарено за втори път от башибозук, а населението се е евакуирало с покъщнина и едрия добитък след отстъпващите руски части в района на гр. Трявна (историята е останала в родовата памет на туристи с името „Бегът“). След войната три от десетте обитавали го рода се завръщат в родното пепелище и възстановяват селото, а от останалите седем един се заселва в полуопразненото турско село Окчилар (дн. Александрово), а другите — в изоставеното турско село — днешен гр. Павел Баня. В момента кмет на селото е Иван Константинов Дончев.

Параклис „Вси Български Светии“ село Турия
Турийска река в центъра на селото

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Много красиви гори, които за съжаление са жестоко изсичани в последните години. В следствие на това пресъхва реката. В резултат не само, че липсва успокояващото крякане на жабите, но изчезват и раците, и рибата (по горното течение е имало пъстърва). За сметка на това комарите се размножават на воля в отсъствие на естествения си враг — жабите.
  • Една от природните забележителности е т.нар. Кичест габър — много рядко срещано дърво на 700 години. Друга природна забележителност е местността „Пиростията“, в която има 3 големи изправени камъка и един, лежащ върху тях, под формата на пиростия. В легналия камък дори по време на суша има вода. Поверието е, че който пие от нея, ще се изцери от болести.
  • Къщата-музей на Чудомир. Село Турия е известно като родното село на патриарха на българския хумор – писателя и художника Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Чудомир е познат както в България така и далеч зад нейните граници със своите хумористични разкази. В тях той осмива човешките слабости и обществено-политическите недъзи. Днес родната къща на Чудомир е отворена за посещение. Тук са изложени експозиции, запознаващи с жизнения и творческия път на писателя художник и картинна галерия. Документално-художествената експозиция в пристроената сграда съдържа оригинални ръкописи и лични документи, фотоси и факсимилета, предмети и вещи с водещи текстове и оценки на български писатели, художници и изкуствоведи. Картинната галерия ни среща с неповторимите образи, населили Чудомировия свят.
  • Паметник на загиналите за свобода
Църквата „Свети Димитрий“

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В селото се отбелязват карнавални, великденски и коледни празници; всеки един се празнува с много веселие и вино. Там се провеждат едни от най-колоритните кукерски карнавали, които свършват с масово къпане в ледените води на реката.

Всяка година на църковния празник Сирни заговезни се провеждат кукерски игри. Ритуалът е съпроводен и с къпане в реката за здраве.

На всеки Димитровден в селото се правят курбани за здраве и берекет. Отслужва се празнична литургия в едноименната църква „Свети Димитър“, както и на всеки голям християнски празник.

Паметник на загиналите във войните 1912-1918 година от село Турия

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]