Турия (река в Испания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Турия
(на испански: Turia)
RTuria1 Benaguasil.jpg
Река Турия в долното течение
Relief Map of Spain.png
40.4029° с. ш. -1.7409° и. д.
39.4241° с. ш. -0.3306° и. д.
Изворът и устието на река Турия в Испания
Blue 0080ff pog.svg – начало, Blue pog.svg – устие
Общи сведения
Местоположение  Испания
Дължина 280 km
Водосб. басейн 6394 km²
Отток ок. 20 m³/s
Начало
Място план. Серания де Куенка
Координати 40°24′10.44″ с. ш. 1°44′27.24″ з. д. / 40.4029° с. ш. 1.7409° з. д.
Надм. височина 1603 m
Устие
Място Средиземно море
Координати 39°25′26.76″ с. ш. 0°19′50.16″ з. д. / 39.4241° с. ш. 0.3306° з. д.
Надм. височина 0 m
Турия в Общомедия

Турия (на испански: Turia) е река в Източна Испания (автономни области Арагон, Кастилия-Ла Манча и Валенсия), вливаща се в Средиземно море. Дължина 280 km, площ на водосборния басейн 6394 km²[1]

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Река Турия води началото си под името Гуадалявяр, на 1603 m н.в., от най-високите части на планината Серания де Куенка, на 2 km северозападно от градчето Гуадалявяр, в югозападната част на провинция Теруел, автономна област Арагон. В горното и средното си течение е типична карстова река, течаща в поредица от тесни дефилета и малки долинни разширения между планината Серания де Куенка на югозапад и Иберийските планини на североизток. До град Теруел тече на изток под името Гуадалявяр, след което вече под името Турия завива на юг, а след това на югоизток. При град Педралба излиза от планините и пресича средната част на Валенсийската равнина. Влива се във Валенсийския залив на Средиземно море в чертите на град Валенсия[1].

Водосборният басейн на Турия обхваща площ от 6394 km², но като цяло е със слабо развита речна мрежа. На изток, юг и югозапад водосборният басейн на Турия граничи с водосборните басейни на реките Михарес, Палансия Хукар и други по-малки, вливащи се директно в Средиземно море, на северозапад – с водосборния басейн на река Тахо (от басейна на Атлантическия океан), а на север – с водосборните басейни на реките Халон и Гуадалопе (десни притоци на Ебро). Основен приток Алфрамба (ляв, 99 km)[1].

Река Турия има предимно дъждовно подхранване и ясно изразено зимно пълноводие, когато нивото ѝ се покачва с няколко метра и в миналото, преди коритото ѝ в долното течение да бъде обезопасено с водозащитни диги е причинявала големи наводнения (последно през 1957 г.). През лятото и есента реката е маловодна, но много често явление са епизодичните прииждания през този период в резултат от поройни дъждове във водосборния ѝ басейн. Среден годишен отток в долното течение около 20 m³/sec[1].

Стопанско значение, селища[редактиране | редактиране на кода]

Река Турия има важно хидроенергийно и иригационно значение. По течението ѝ са изградени няколко язовира, като в основата на преградните им стени действат ВЕЦ-ове. Във Валенсийската равнина водите ѝ се използват за напояване. Най-големите селища по течението ѝ са градовете Теруел (в горното течение) и Валенсия (в устието).[1].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]