Туркана (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Туркана
— пустинно, безотточно езеро —
LakeTurkanaSouthIsland.jpg
Местоположение в Кения, Етиопия
Местоположение Етиопия и Кения
Притоци Омо
Отток безотточно
Дължина 312 km
Ширина 32 km
Площ 6 405 km2
Дълбочина 73 m
Воден обем 203,6 km3
Туркана в Общомедия

Езерото Туркана, известно в миналото под името Рудолф, е най-големият воден басейн на територията на Кения и същевременно най-голямото непресъхващо пустинно езеро в света.

Има площ от 6405 km2, максимална дълбочина от 73 m и дължина от 312 km. Езерото е безотточно, но в него се вливат няколко реки, сред които е Омо, която извира на територията на Етиопия, на 640 km от Туркана.

В далечното минало, когато реките били по-пълноводни, нивото на езерото е било с около 180 m по-високо. То се оттичало в Нил чрез тесен ръкав в северозападния си край, но от резките промени в климата нивото на водата спаднало и сега разклонението е изцяло пресъхнало. С течение на векове вулканите, обграждащи езерото, са изсипвали в него огромни количества пепел и лава, които са се разтворили във водите му и са образували дебел слой утайки от минерални соли като натриев карбонат, по-известен като калцинирана сода. Така са образувани и трите вулканични острова в акваторията на Туркана.

Езерото е богато на фауна: обитава се от много видове риби, крокодили, хипопотами и цели колонии от птици (орли рибари, чапли, патици, гъски, ибиси, корморани и бели пеликани).

Първите европейци, достигнали езерото, са граф Самуел Телеки и Лудвиг фон Хьонел, на 5 март 1888 г. Наричат го Рудолф, по името на австрийския престолонаследник. През 1975 г., когато Кения получава независимостта си, езерото е преименувано на Туркана, по името на местното племе.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.