Направо към съдържанието

Турски гамбит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Турски гамбит
Турецкий гамбит
СценаристиБорис Акунин
Базиран наТурски гамбит“ от Борис Акунин
Премиера22 февруари 2005 г.
Времетраене132 минути
Езикруски език
Приходи18,461 млн. щ.д.[1]
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Турски гамбит“ е игрален филм от 2005 г., копродукция на Русия и България (4 серии) за Руско-турската Освободителна война от 1877 – 1878 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

1877 година. Вземащият участие в Руско-турската война в качеството си на сръбски доброволец Ераст Фандорин пристига в Главния щаб на руското командване с важно съобщение. По пътя си се запознава с очарователната Варвара Андреевна Суворова, пътуваща към руските войски, за да се срещне със своя жених Петя Яблоков – шифровчик в Генералния щаб.

Добирайки се до своите, Фандорин съобщава на генерал Соболев за хитрата флангова маневра на турските войски. От това следва, че руските войски трябва бързо да завземат Плевен, за където са се насочили войските на Осман паша. Генерал-адютант Мизинов вече е готов със заповед, която Петя Яблоков спешно шифрова и изпраща.

Мизинов има и друга сложна задача за Фандорин. Става въпрос за Анваре – секретар на султана Абдул Хамид II. Той е интересна личност – отчаян мъж с авантюристична жилка. Може свободно да се вмъкне между руснаците и след това да се измъкне благодарение на своята европейска външност и владеенето на няколко езика. Вечерта на същия ден става ясно, че руските войски са завзели Никопол, в същото време арестуват Петя Яблоков, защото в изпратената шифрограма вместо Плевен се е появила думата Никопол. В резултат на тази дезинформация турските войски са завзели незащитения Плевен.

Потресената Варя моли Фандорин да помогне на нейния жених. Ераст Фандорин е уверен, че той може да спаси Петя, ако намери истинския виновник за случилото се. Личи си, че това дело е на Анваре, свободно действащ сред руската армия. Необходимо е спешно да се елиминира турчинът. Но как?

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Творчески и технически екип[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]