Тутанкамон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тутанком)
Тутанкамон

Фараон на Древен Египет
Погребалната маска на Тутанкамон
Погребалната маска на Тутанкамон
Информация
Други именаTutankhamen, Tutankhaten, Tutankhamon[1] вероятно Nibhurrereya (както е отбелязан в Писмата от Амарна)
Царуване1333 – 1324 пр. Хр.
(18-а династия)
ПредшественикСменхкаре или Нефернефруатон
НаследникАй
Имена
виж Тутанкамон#Имена

Роден
1341 пр.н.е.
Починал
1323 пр.н.е.
БащаЕхнатон[2]
Майканеидентифицирана мумия, „Младата дама“
БракАнхесенамон
Децавероятно 2 момичета, неизвестни имена
ПогребанKV62
Тутанкамон в Общомедия

Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон (както е известен на широката публика), познат и като Тутанхамун (този прочит е приет за правилен в египтологията – Тут-Анх-Амун), наречен при раждането си Тутанкатен, е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия, управлявал около 1332 – 1323 г. пр.н.е.

Името Тут-Анх-Амун означава Живия образ на Амун.

Умира още като юноша и е последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред. Мумията му е положена в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит. Гробницата на Тутанкамон е първата открита гробница, почти незасегната от грабителите на гробници. Тя е открита в Долината на царете през 1922 г. от английския археолог Хауърд Картър. Гробът на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

История[редактиране | редактиране на кода]

Тутанкамон се възкачва на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години. Според повечето изследователи смъртта му е причинена от силен удар по тила. Някои по-нови изследвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крак (инфекция след счупване на крака), съчетана с усложнения от малария.

Доктор Ричард Бойер от Главния детски медицински център в Солт Лейк Сити изследва рентгенови снимки на мумията на Тутанкамон, правени през 1968 г. Учените установяват, че тялото има странна извивка на гръбначния стълб и връзката в горната част на гръбнака. Това са симптоми, сходни със синдрома на Клипел-Файл. При болния се откриват сплитания на прешлените, т.е. той не може да движи нормално главата си. При завъртане такъв човек трябва да извърта цялото си тяло.

След откриването на гробницата му младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри), така и на т.нар. „проклятие на фараона“. Слухът за него се разпространява след смъртта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона“.

Гробницата на Тутанкамон

В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

Тутанкамон е син на Аменхотеп IV от негова сестра с неизвестно име (открита е мумията ѝ, условно наречена KV35YL). Първата жена на фараона Нефертити родила пет дъщери, една от които – Анхесенамон – след възкачването си на престола се жени за Тутанкамон, така че съпругата му е била негова полусестра. По време на брака си те губят две дъщери, едната на 5 – 6 месеца от бременността, а другата малко след раждането.

Младият фараон не заема престола веднага след смъртта на баща си. Между тях царува фараонът Сменхкара. Някои теории сочат, че Сменхкара е Нефертити, която след смъртта на съпруга си приема мъжко име и в продължение на няколко години управлява еднолично като фараон, след което отстъпва престола на Тутанкамон.

Имена[редактиране | редактиране на кода]

Хорическо име (серех)
G5
E1
D40
tG43tF31stG43Z3
Канахт Тутмесут
Силният бик, харесван по рождение
Име на Небти
G16
nfrO4
p
G43M40Z3sW11
r
V28D36
N17
N17
N21
N21

wraHprZ1imn
n
nb
r
Dr
r
A41
Неферхепусегерехтауи Уер-Ах-Амун Неб-р-Джер
Който издава най-добрите закони и умиротворява двете земи; Великият дворец на Амон; Владетел на всичко[3]
Златно хорическо име
G8
U39N28
Z2
O34R4
t p
R8AHqAq
Y1
mAats

Htp
t p
R8AwT
z
U39xa
Z2
it
f

A41
f
C2U39xa
Z2
Tz
z
tA
tA
m
Уетжесхаусехетепнетжеру Хека-маат-сехетеп-нетжеру Уетжес-хау-итеф-Ре Уетжес-хау-Тжесрауи-Им
Който носи короните и е харесван от боговете; Владетел на Истината, който се харесва на боговете; Който носи короните на баща си, Ра; Който носи короните и обединява двете земи
Име на Несут-бити или име на трон
M23L2
N5L1Z2
nb
Небхеперуре
Владетел на образите на Ра
Име на Са-Ре или рождено име
G39N5
 
imn
n
tG43tS34HqAiwnSma
Тутанхамун Хекайунушема
Живият образ на Амун, владетел на Горен Хелиополис

Причина за смъртта[редактиране | редактиране на кода]

Дълго време се е спекулирало, че Тутанкамон е станал жертва на убийство, тъй като след дерматологичните експертизи в черепа на младия фараон е липсвала част от кост. Има и друга версия за смъртта му. От направена рентгенова снимка се откриват следи от удар по тила. Открива се, че всъщност Тутанкамон е паднал при битка от своята колесница и колелото е минало през лявата му страна с голяма сила. По този начин при откриването на мумията се вижда обгорено тяло и липса на няколко ребра, част от таза и че няма сърце. Щом няма сърце значи младият фараон не е могъл да премине в задгробния живот. А причината за обгореното тяло е, че по време на мумифициране са го намазали с олио и не са изчакали това олио да изсъхне и веднага са го бинтовали по този начин се е получило смесица от въглерод и олиото.

Разкрития през 2007[редактиране | редактиране на кода]

На 24 септември 2007 г. става ясно, че група египетски археолози, ръководени от Захи Хауас, са открили осем кошници с палмови плодове на 3000 години в съкровищницата от гробницата. Тези плодове традиционно се предлагат на погребения.

Открити са и двадесет глинени гърнета, запечатани с официалния печат на Тутанкамон. Според доктор Захи Хауас съдовете вероятно съдържат провизии, предназначени за пътуването на фараона към задгробния свят. Той твърди, че контейнерите ще бъдат отворени скоро. Тези предмети са открити първоначално от Хауърд Картър, но не са отваряни или изваждани от гробницата.

На 4 ноември 2007, за първи път мумията на Тутанкамон е изложена без саркофаг в неговата гробница край Луксор.

В началото на януари 2005 г. египетски учени изследват мумията на фараона Тутанкамон и публикуват резултатите от своите изследвания. Специалистите единодушно достигат до извод, който разтърсва научните среди – младият фараон е починал от естествена смърт, а не е бил убит от приближените си, както се е считало дотогава. Напълно е изключена вероятността Тутанкамон да е умрял от нанесен му по главата фатален удар – черепът няма следи от характерните поражения. Окончателните резултати относно причината за смъртта на фараона е трябвало да бъдат публикувани до края на 2005 г.

Процедурата по изследване на мумията на Тутанкамон е предшествана от ожесточени спорове и „битки“ между учените и общественото мнение – изследователите държат да изнесат мумията от гробницата и да я изследват в Кайро, което обаче предизвиква бурни протести сред египетското население. Първоначално учените се отказват от плановете си за мумията, но след това достигат до компромисен вариант, удовлетворяващ и двете страни – изучаването на мумифицираните останки на Тутанкамон да се извърши в самата гробница.

Оказва се, че мумията се намира в изключително лошо състояние. Английският египтолог Хауърд Картър, който открива гробницата на Тутанкамон през 1922 г., използва нагорещени метални пръти за отварянето на саркофага и за снемането на златната траурна маска – „варварска технология“, според съвременните разбирания. В онези години обаче този метод няма конкуренция сред научната общественост. След отварянето на саркофага мумията повече от година е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до сериозното ѝ повреждане – останките се разпадат на 13 отделни части. Именно поради тази причина египетските граждани не позволяват на учените да пренесат мумията в Кайро. Подобно пътешествие би се оказало фатално за останките на фараона.

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Peter A. Clayton, „Chronicle of the Pharaohs: The Reign-by-Reign Record of the Rulers and Dynasties of Ancient Egypt“, стр.128
  2. Frail boy-king Tut died from malaria, broken leg by Paul Schemm, Associated Press. 16 февруари 2010.
  3. Digital Egypt for Universities: Tutankhamun // University College London, June 22, 2003. Посетен на 5 август 2006.