Тъй рече Заратустра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
"Тъй рече Заратустра. Книга за всички и никого."
"Also sprach Zarathustra. Ein Buch für Alle und Keinen." [1]
Also sprach Zarathustra.GIF
първото оригинално издание на немски
Оригинален език немски
Автор Фридрих Ницше
Първо издание 1883-1891 г.
Германска империя
Жанр философия, религия, история
ISBN ISBN 9547393278

бележки

"Тъй рече Заратустра" е философска поема и най-популярното произведение на немския философ Фридрих Ницше. Идеите изразени от Ницше в книгата оказват неимоверно влияние върху мисълта на 20 век.

Пълното заглавие на поемата е "Тъй рече Заратустра. Книга за всички и никого." (на немски: Also sprach Zarathustra. Ein Buch für Alle und Keinen). Произведението излиза за първи път през 1885 г. Първоначално поемата е разделена на три отделни части, писани в продължение на няколко години. Ницше предвиждал да напише още три части, но завършва само още една - четвърта част от нея. След смъртта на Ницше "Тъй рече Заратустра" е издадена като едно произведение.

Sitz im Leben[редактиране | редактиране на кода]

Книгата разказва за съдбата и учението на пътуващ философ с име Заратустра, нарекъл се така в чест на древния персийски пророк и основател на първия в историята дуализъм със световна религия - Зороастър (Zarathushtra). Една от основните идеи в поемата е тази, че човекът e един междинен етап в превръщането на животното (човекоподобните) в Свръхчовек (на немски: Übermensch), т.е. към нравственото самоусъвършенстване.

Книгата е своеобразно мисловно предизвикателство на Ницше към Homo sapiens със заобикалящата го действителност пропита от езотеричен дух, с изтерзана етика в исторически ракурс. В това произведение на Ницше за първи път се появява израза "Бог е мъртъв" (на немски: «Gott ist tot»), доразвит в "Залезът на боговете или как се философства с чук в ръка".

Фокусът на автора е насочен към създаването на първата световна и глобална за времето си империя в историята на човечеството - тази на безсмъртните Ахемениди. Идеологическа основа на това грандиозно държавно образувание, възникнало на границата между древност и античност било учението на пророка Зороастър. Етическия дуализъм проповядван от него пропил духа на античността в грандиозния сблъсък между изтока и запада - изпърво между Персия и Александър Велики, а после и в римско-персийските войни. "Сблъсъкът на културите" допринесъл на развитието на цивилизацията, като елинизма проникнал на изток, а етическия дуализъм на зороастризма пробил до крайния запад на Римската империя посредством походите на легионите на изток. Преди това била основана и съкровищницата на паметта на античността - Александрийската библиотека, а още по-преди със свещения (олимпийски) огън бил пренесен от весталките на Авестата от Древна Гърция във Вечния град, а за храм на огъня на знанието била издигната Платоновата академия.

Проникнат и обсебен от духа на времето си Ницше с произведението си се явява своеобразна "триумфална корона" на историко-цивилизационните проучвания на ориенталистиката на западната цивилизация, започнали още през епохата на Просвещението, преминали през оформянето на иранистиката като научна дисциплина по време на диренията на члена на Френската академия на "безсмъртните" Абрахам Хиацинт Анкетил-Дюперон, и завършени през 19 век в Стара Европа от езиковедите Ернест Ренан и Макс Мюлер.

През 1934 г., след победата на консервативната революция и установяването на Третия Райх, Адолф Хитлер лично се ангажира с каузата на музея-архив на Ницше, обявайки това произведение на немския философ като най-великото достижение на германската арийска мисъл, което безспорно по мнението на изследователите оформило редом с "Моята борба" и "Митът на XX век" националсоциалистическата литературно-идеологическа иконография през 30-те години на 20 век под формата на една нова и своеобразна идеологическа "Света Троица" на съвременността.

По произведението на Ницше, Рихард Щраус пише едноименна симфонична поема, а Фредерик Делиус съчинява ораторията "Месата на живота".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://knigibg.com/book_inside.php?book_id=5096